Regeringen mörkade krig i Afghanistan

2013-03-20 14:02:23
I en ny bok avslöjas det att den svenska regeringen mörkade för riksdagen att ”fredsinsatsen” i Afghanistan trappades upp till ett regelrätt krig. Samtidigt skickas nya attackhelikoptrar till Afghani­stan och på hemmaplan sitter Reinfeldt med fingrarna i ”saudiburken”.

Tidigare hemligt material avslöjas i professor Wilhelm Agrells bok Ett krig här och nu (Atlantis) som kommer med klartext: regeringen mörka­de en ren krigsinsats. Boken ­kommer lagom till nedtrappningen av ­Sveriges insats i Afghanistan, skriver Svenska Dagbladet.
Det hela började efter terrorattackerna mot USA den 11 september 2001, då Sverige skulle visa sin ”solidaritet” med USA:s efterföljande ”krig mot terrorismen” genom att skicka några officerare till Afghani­stan.
Utvecklingen ledde till krigsinsat­sen med 600 militärer och därtill bepansrade stridsfordon. Den svenska truppinsatsen i Afghanistan ingår i Isaf (International Assistance Force),  som leds av Nato med mandat från FN:s säkerhetsråd. Det som kallas en ”FN-insats” är inget annat än en krigsmaskin som jobbar för Nato och USA-imperialismen, dessutom ett vänligt steg närmare ett svenskt Natomedlemsskap som önskas av krigshetsarna.
Regelrätt bekämpning av upprors­män, så beskriver Svenska ­Dagbladet upptrappningen av det svenska deltagandet i Isafstyrkan 2011.

Nya uppgifter om ”Operation Shariki”, en gemensam krigsinsats 2011 från svenska och afghanska förband,  redovisas i Agrells bok. Det var en blodig operation där svenska soldater avlossade totalt 50 000 skott, trots att Isafs stridsflyg dessutom gav understöd med ett dussin laserbomber.
Operationen kan jämföras med FN-insatsen i Kongo på 1960-talet, dock med än mer intensiva strider.

Regeringen vilseledde riksdagen,
i tre olika propositioner 2009-2010, om den militära upptrappningen enligt Agrell. ”Att Isaf växlat över till fullskalig upprorsbekämpning i Af­ghanistan var känt över hela världen men framställs som okänt i Regeringskansliet och riksdagen”.
Samtidigt menar Agrell att regeringen inte hade grepp om Försvarsmakten, som agerade efter egen agenda och tidsperspektiv.­ Försvarsmakten körde ett eget race, trots att svenska militära chefer i Afghanistan under perioden 2003-2004 förutsåg att läget var instabilt och kunde förvärras. Deras analyser ignorerades av regeringen och försvarsmakten samtidigt som USA bedrev påtryckningar för att öka den svenska militärinsatsen, enligt Agrell.
Nu skickas militärhelikoptrar med maskingevär till Afghanistan under starten på den svenska ”nedtrappningen”.
USA-tillverkade Black Hawk-helikoptrar med svenska soldater ska inom kort skickas från Sverige till Afghanistan, helikoptrar som Försvarsmakten menar ska frakta solda­ter och eventuellt skadade. Efter att ett europeiskt samarbete med att ta fram en ny helikoptertyp misslyckats beor­drade Reinfeldts regering att en beprövad helikopter skulle köpas av USA. Enligt Svenska Dagbladet ­skulle en nyckelperson inför köpet ha uttalat: ”Vi ska inte ställa ett enda svenskt särkrav, om de så levereras med texten ’God Bless America’ så ska inget ändras!”

Tvivelaktiga Vapenaffärer är numera ett av Allians-regeringens signum. Köpet av helikoptrarna, som beslutades 2010, är bara en i raden.
Den dåvarande moderata försvarsministern Sten Tolgfors försvarade helikopteraffären med att: ”Detta möjliggör en förlängd svensk helikopterinsats i Afghanistan från 2013 och framåt.” Tolgfors verkade ha en annan tidsplan för att den svenska insatsen i Afghanistan skulle fortgå.

Det var samme Tolgfors som ­avgick för ett år sedan efter att media avslöjat hur försvarsdepartementet ­mörkade detaljer kring ”Saudiaffären” där Sverige planerade att delta i byggandet av en missilfabrik i Saudiarabien.
Nu är det Reinfeldt med handen i kakburken som bland andra ska förhöras angående saudiaffären. Konstitutionsutskottet påbörjade sin granskning i förra veckan och förhören hålls bakom stängda dörrar.
Saudiaffären påbörjades 2005 av S-regeringen som ett samarbetsavtal, men seglades i hamn av Alliansen.
Frågan är hur många ministrar som mörkat de många vapenaffärerna med Saudiarabiens diktatur?
Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!