Regeringsbluff om extra EU-pengar till biljobben

2009-01-28 17:16:44




Regeringens antydningar om att man nu ordnat fram extra EU-pengar för att rädda jobben framstår allt mer som en bluff.

Det handlar om EU:s socialfond, som inte är något nytt, utan som se­dan 2007 har delat ut pengar till bland annat företag, som velat vidareutbilda sin personal.
Pengarna i fonden, totalt 3,6 miljarder kronor fördelade på åren 2007-2014, ska gå till att täcka företagens utgifter för lärare eller utbildningslokaler – inte till löner för dem som riskerar att förlora sina jobb.
De beslut som regeringen fattat handlar inte om någon ökning av fondens resurser. Istället har regeringen beslutat att tidigarelägga en del av fondens utbetalningar. Man har också beslutat att ändra ansökningskriterierna så att en person som går en vidareutbildning via sin arbetsplats inte ska behöva avsluta utbildningen om denna förlorar sin anställning. Än så länge är det dock oklart om den som går en kompetenshöjande utbildning, men som förlorat sitt jobb, ska ha rätt till a-kassa.

– Pengarna i socialfonden räcker inte långt, säger Jan Hägglund, kommunfullmäktigeledamot för Rättvi­separtiet Socialisterna. För Västerbot­ten handlar det om 12 miljoner kronor per år i sju år. Det skulle göra 3 000 kronor per person för var och en av de nästan 4 000 som har varslats den senaste tiden. Dessutom må­ste företagen gå med på att betala lön åt dem som går utbildningarna. Hittills har exempelvis Volvo inte velat avsätta en enda krona för sådana satsningar.
Scania är ett av de företag som sökt pengar från socialfonden. Företaget har prisats i media för att man valt att utbilda istället för att varsla. Vid en närmare granskning är sanningen inte fullt så enkel.

Redan i oktober beslutade Scania att inte förlänga kontraktet med cirka 2 000 visstidsanställda, varav 500 i Sverige. En stor del av den svenska arbetsstyrkan, där bara 6 000 jobbar i själva produktionen. Tack vare den stora andelen tillsvidareanställda har Scanias personalminskningar kunnat genomföras utan uppmärksammade varsel eller förhandlingar med facket.
Inom relativt snar framtid kommer Scania att ställas inför valet att varsla eller att vidareutbilda sin personal.
Den övertidsbank som fylldes på under rekordåren är snart tom. Enligt uppgifter från företaget har man tio s k stoppdagar att använda innan man måste fundera på ytterligare åtgärder.
Även om Scania officiellt säger att man föredrar utbildning framför avsked kan nya varsel inte uteslutas.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!