Regimkrisen skärps efter Xilairättegången

2013-09-01 08:58:14
”Alla skriftliga vittnesmål jag skrev under var mot min vilja.” ”Den lägsta sortens såpopera i tv skulle inte kunna ha en sån här intrig.”

Rättegången mot Bo Xilai refererades inför masspublik på internet och blev en ny motgång för de nya ledarna i Peking.
Den mycket uppmärksammade rättegången under fem dagar handlade om korruption, mutor och maktmissbruk. Bo Xilais energiska försvar satte fokus på hela rättssyste­met, ledningens livsstil och hela diktaturen i Kina.
Detta trots att rättegången inte var offentlig. Referat spreds av domstolen på internet, men dessa var redigerade och nedkortade. Till exempel ändrades ett av referaten i efterhand när Bo Xilais hänvisning till att han följt order från ”överordnade” togs bort. Varje hänvisning till topparna i kommunistpartiet ska också ha avbrutits direkt.

Den nya ledningen under Xi Jinping hade förhoppningen att rättegången skulle visa dels att den menar allvar med ”kamp mot korruptionen”, dels ett visst mått av öppenhet med referat på internet. Att detta skulle fungera byggde mest troligt på en överenskommelse med Bo ­Xilai där denne skulle erkänna, men få neka till någon mindre anklagelse.
Redan från början stod det klart att Bo Xilai inte uppträdde som regi­men hoppats. Han vände sig tydligt till alla utanför rättssalen och ifråga­satte hela åtalets grunder. Han sa att rapporteringen i officiella media innan rättegången som pekat ut ­honom som skyldig hade varit ”mot demokrati, rättsstaten, ärlighet och rättvi­sa.”
Han förnekade anklagelsen om korruption: ”Den utredande personalen har arbetat med en stor insats … och sammanställt mer än 90 volymer bevis … men hur många av dessa 90 volymer har något att göra med mig?”
Kapitalisten Xu Ming i Dalian, där Bo Xilai tidigare var partichef, vittnade att han hade finansierat familjens lyxiga livsstil.
Bo Xilai svarade att anklagelserna handlade om hans fru, Gu Kailai, som i fjol dömdes för mord på en brittisk affärsman, Neil Heywood, och om deras son, Bo Guagua. Bo Xilai distanserade sig under rättegången från dem bägge och sa att han inte varit inblandad i affärerna, t ex en villa i Cannes i Frankrike och en lyxresa till Afrika. Bo Xilai var inte heller anklagad för inblandning i mordet.

Samtidigt säger Bo Xilais försvar mycket om ledningens livsstil: ”Jag har verkligen inte haft tid att tänka på småsaker som vem som betalar för flygbiljetter eller hotellräkningar.” Han uppgav också att han inte känt till att Xu Ming finansierat sonens studier utomlands och sa att huvuddelen av hustruns mångmiljoninkomster varit lagliga.
Huvudvittne om maktmissbruket var Bo Xialis tidigare polischef i Chongqing, Wang Lijun, som själv är dömd till 15 års fängelse som med­hjälpare till Bo Xilai. Denne svarade under rättegången att Wangs vittnesmål var ”fullt av lögner och förfalskningar”. Istället uppgav Bo Xilai att Wang varit förälskad i Gu Kailai. Bo Xilai medgav därför att han ­örfilat Wang, men förnekade allt uppsåt om maktmissbruk.

Bo Xilai var partichef i Chongqing när han i mars 2012 rensades ut som ett led i maktkampen i Kina. Han var högt profilerad och mer känd än de flesta i den kinesiska regimen. Även om han i grunden inte stod för någon annan linje än resten av ledningen uppfattades hans ibland populistiska, maoistiska retorik som riskabel av andra ledare. Det gäller särskilt de som vill trappa upp de nyliberala marknadsreformerna.
Bo Xilai använde rättegången för att stärka sin popularitet och avslutade t o m rättegången med att tacka för rätten att försvara sig. En upprörd åklagare svarade att brotten var ytterst allvarliga, vilket förstärkts av att Bo Xilai nekat till dem. En hård dom är därför att vänta.
Regimen, klämd av ekonomisk kris och ökat antal protester, har denna sommar ökat repressionen mot oppositionella med flera uppmärksammade gripanden. Efter denna rättegång har regimen ytterligare skäl att oroa sig.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!