Med Wallenberg i förarsätet

2013-09-04 12:38:56




Monopol och storfinans – de 15 familjerna. Så hette en berömd bok som skrevs av CH Hermansson I början av 1960-talet. CH Hermansson var VPK-ledare, alltså det parti som idag heher Vänsterpartiet. De 15 familjerna med Wallenbergklanen i spetsen styrde Sverige.
Wallenbergarna hade dessutom särskilt goda kontakter med Socialdemokraterna och så är det fortfarande.
Idag, 50 år efter CH Hermanssons bok, handlar det fortfarande om de 15 familjerna, även om familjedynastierna inte är exakt samma som då. Men Wallenberg behåller sin unika maktställning.
Dagens 15 familjer styr bolag värda 3 950 miljarder kronor (mer än Sveriges BNP) och kontrollerar 70 procent av Stockholmsbörsen.
Wallenbergklanens svenska före-tagsimperium värderas till otroliga 1 000 miljarder kronor, vilket är drygt 40 procent av börsens totala värde. Dessutom har Wallenbergarna kontroll över ytterligare drygt 40 miljarder i bolag noterade utomlands.
Enligt en ny bok vill Wallenbergarna att Löfvens socialdemokrater vinner nästa val eftersom detta skulle ”vara bra för industrin”, det vill säga de 15 familjerna. Och som tack för att Löfven lyckats vrida socialdemokratin ytterligare ett snäpp högerut fick han på inbjudan av Jacob Wallenberg delta när den globala makteliten (Bilderberggruppen) höll sitt årliga möte i England i somras.
Sedan i april jobbar dessutom den socialdemokratiske vinstkramaren Stefan Stern som kommunikationschef och chefslobbyist på Investor, investmenbtbolaget som är navet i Wallenbergs imperium.  ”För mig är Investor en sådan ägare som välfärdssektorn behöver. Ansvarsfull och långsiktig med ekonomiska möjligheter till investeringar och kunnande att utveckla kvalitet och service”, sa Stern när han tillträdde sin drängtjänst.
Några månader senare avslöjades de skandalösa förhållanden som rådde på Investor-ägda Aleris äldreboende Vårbacka Plaza. Vårbacka Plaza hade ett namn som fick en att tänka på ett spa, men det var ett fängelse där äldre låstes in i något som bara kan beskrivas som en isoleringscell. På så sätt skulle Inves­tors nå sitt mål ”att öka substansvärdet, bedriva verksamheten effektivt och ge en stadigt stigande utdelning. Över tid bör detta generera en attraktiv totalavkastning till våra aktieägare”.
Låsa in äldre för att kunna ge ”attraktiv avkastning till aktieägarna”. Sådan är kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!