Reinfeldt i spetsen för EU:s pampar

2009-07-08 14:42:03
Det svenska ordförande­skapet i EU rivstartar med finansminister Anders Borgs krav på hårdare tag i Lettlands ned- skärningar samt ett ministermöte i Stockholm om en ny femårsplan för EU:s polis- och asylfrågor som reser Fort Europas murar mot flykting- ar.

Till och med högerregeringens egen finansmarknadsminister Mats Odell (KD) tycks rygga tillbaka för konsekvenserna av EU:s och den svenska regeringens lettiska politik.

– När vi nu har penningvärdet så högt på agendan får vi inte glömma bort människovärdet, sa Odell enligt Dagens Nyheter den 4 juni och tillade att det inte är ”tandlösa tanter på den lettiska landsbygden som ska bära hela lasset av bankers misslyckanden”.
Mats Odell var dessvär­re snabbare att släppa frågan än att ”lyfta” den. Äv­en när det gäller flyktingar är det uppenbart att ”Stockholmsprogrammet” pekar mot ett race mot botten, där arbetsköparnas behov sätts före den mänskliga rätten till asyl.

Samtidigt är det uppenbart att EU:s kapitalistiska krispolitik nu pekar mot en ny era av budgetnedskärningar bortom de skenan­de underskotten och för- sök att driva igenom nya ”reformer”, som hotar att undergräva alla lönearbetares arbetsrätt och socia­la skyddsnät.

Lika lite kommer högerns och kapitalets EU att kunna lösa det stora hot mot klimatet som nu tornar upp sig.
Mot allt detta manar Septemberalliansen nu till maximal kraft i förberedelserna för en stor demonstration när riksdagen öppnar efter sommaren den 15 september.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!