Reinfeldt rånar sjuka och äldre

2010-02-03 16:18:31
Sjuka, arbetslösa och pensionärer har fått betala regeringens många gåvor till de rika.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), med en årslön på 1,35 miljoner kronor ef­ter den senaste höjningen, har själv tjänat 48 000 kronor per år på regeringens skattesänkningar sedan valet.
Detta samtidigt som en pensionär numera får betala mellan 600 och 1 500 kronor mer i skatt per må­nad än vad en löntagare med motsvarande inkomst betalar.

Fattigdom är nu fyra gånger så vanligt bland sjuka, pensionärer och arbetslösa som bland befolkningen i övrigt, enligt en färsk LO-rapport.
Högerpolitikens mörka facit märks också i dagens massarbetslöshet – 417 000 går utan jobb. Från december 2008 till december i fjol ökade antalet arbetslösa med 108 000, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Men regeringen fortsätter att hävda att ”skattesänkningar behövs för att skapa jobb”. Det sa Reindeldt så sent som i söndags i SVT:s partiledarde- batt. I samma debatt drog han dessutom till med att sysselsättningen ökat med 100 000 sedan valet 2006, när det är precis tvärtom. Bara under förra året minskade antalet sysselsatta med 67 000 personer, (SCB).

Regeringens så kallade jobbpolitik är ett totalt fiasko.
Sänkta skatter – hälften av skattesänkningarna har gått till den fjärdedel av befolkningen som tjänar mest – och sänkta arbetsgivaravgifter har inte gett fler jobb. Utan bara ökat klyftorna och gett bolagen högre vinster. Inkomstklyftorna 2007 var de största som SCB uppmätt sedan dessa studier började gö­ras 1975. Klyftorna har in­te blivit mindre sedan dess.
Nästa steg i högerns systemskifte är, enligt näringsminister Maud Olofsson (C), sänkta ungdoms- löner och bort med allt vad anställningstrygghet heter.
Alternativet till högerpolitiken är inte oppositionens lightvariant av den- samma.
RS/Offensiv säger: Låt rika och storbolag betala krisen.
  • Riv upp försämringar­na i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen – ersättningsnivån ska vara 90 procent.
  • Omedelbar höjning av pensionerna.
Det är dags att samla motståndet mot högerpolitiken. Fackföreningarna tillsammans med pensionärer, sjuka och arbetslö­sa måste utlysa en pro- testdag mot regeringen och deras arbetsgivarkumpaner.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!