Reinfeldt tvingades backa

2008-02-15 09:47:00

foto: Kristian Christensen


Det går att tvinga högeralliansen att backa! Det bevisades i måndags, när Reinfeldt retirerade inför den massiva kritiken mot förslaget att sjukförsäkringen ska vara högst 75 procent.

Regeringens förslag gick ut på att fackliga avtal som ger mer än 75 procent skulle upphävas genom att Försäkringskassan skulle sänka sjukpenningen med lika mycket som avtalet ger. Det var ett system som skulle slå hårdast mot långtidssjukskrivna, som oftast är lågavlönade kvinnor.
Detta var en hörnsten i den så kallade ”arbetslinjen” som går ut på att straffa sjuka och arbetslösa. Trots att avtalen funnits sedan 1970-talet påstod finansminister Anders Borg att de var nya och därmed ett sätt att smita från regeringens försämringar.

Kritik även i egna leden

Fackföreningsrörelsen har protesterat mot att regeringen tänkt upphäva fackliga avtal, men även bland regeringens anhängare (till exempel Svenskt Näringsliv och en del moderater i riksdagen) fanns en kritik mot att upphäva enskilda personers försäkringar och avtal. En vecka innan reträtten påstod Reinfeldt fortfarande att han inte skulle ändra sig.
Det visar högeralliansens verkligt svaga stöd och förankring. Regeringen vet att dess politik är impopulär och att fler strider väntar. Det är också en signal till facken och alla motståndare mot högerpolitiken om att protester lönar sig.

Förbered protestdag

Nu borde fackföreningarna samla sig till en protestdag, med politisk strejk och massdemonstrationer. Det handlar om:
  • Utförsäljningen av statliga företag, samt av vård, skolor och bostäder i kommuner och landsting.
  • Hoten mot strejkrätten och andra fackliga rättigheter.
  • Den obligatoriska a-kassan, som är en straffskatt på alla löntagare.
  • Attackerna på flyktingar och papperslösa (både anhöriginvandring och sjukvård – se ledaren, sidan 2).
Om facken utlyser en protestdag kommer de att få massivt stöd av hyresgäster, pensionärer, papperslösa, ungdomar och andra som drabbas av högerpolitiken och ser hur klyftorna växer.
En protestdag skulle också vara en varning till politiker och direktörer som tänker lägga den ekonomiska nedgångens bördor på vanligt folk.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!