Reinfeldts paket: För lite – för sent

2009-09-09 14:21:46




Regeringens nya stödpaket till kommuner och landsting är långt ifrån tillräckligt. Det tillfälliga stödet på totalt tio miljarder kronor till kommuner och landsting 2010 räddar inga 13 000 jobb som re- geringen påstod i måndags.
Stödpaket handlar mer om att försöka rädda högeralliansen undan en valförlust 2010.

De tio miljarderna, sju till kommunerna och tre till landstingen ”är pengar för att säkerställa att kommunerna inte behöver panikbromsa och säga upp”, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) när regeringen presenterade sitt paket den 7 september. Dagen efter Reinfeldts utfästelse kom besked om att mellan 450 och 500 personer förlorar sina jobb på Länssjukhuset i Sundsvall och Härnösand.
Samma dag rapporterade Piteå-Tidningen att: ”17 tjänster försvinner när socialtjänsten i Piteå tvingas spa­ra. Mest drabbas Norrgården i Norr­fjärden där elva vårdplatser inom äld­- reomsorgen tas bort liksom åtta heltidstjänster.”

I slutet av augusti i år varnade Lärarförbundet för en lärarminskning utan motstycke. Mot den bakgrunden räcker inte sju miljarder kronor mer till kommunerna långt. Inte ens om alla extra miljarder gick till skolan skulle det räcka som kompensation.
”Omräknat till lärartjänster skulle regeringens satsning innebära motsvarande cirka 7 700 lärare i skolan. Det kan jämföras med att antalet ledi­ga lärarjobb som utannonserades un­der årets första fem månader minska- de med omkring 13 000”, skrev Lärarförbundet i en kommentar till regeringspaketet.
”Landstingen sparar två miljarder kronor i år och betydligt mer nästa år”, enligt en debattartikel i SKL:s tidning Dagens Samhälle den 3 september. Regeringens tre miljarder kronor extra i temporärt stöd till landstingen är för lite för sent.
Den ”panikbromsning” som Reinfeldt varnade för inleddes redan i fjol. Nu rullar verksamheten bakåt och nedskärningspaketen avlöser var-andra.
Krisen och den snabbt stigande arbetslösheten innebär att kommunernas och landstingens skatteinkom­ster blir minst 40 miljarder kronor mindre 2010 än de räknade med i juni förra året.
”Skatteunderlagstillväxten är historiskt svag”, menar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) på sin byråkrat­svenska. Resultatet är snabbt växande underskott i kommuner och landsting och de kärva tider­na kommer att bestå och till och med förvärras.

”För åren 2011 och 2012 ser situ­ationen ännu mer bekymmersam ut med stora underskott. Det beror dels på minskade statsbidrag och  dels på de ackumulerade effekterna av en svag skatteunderlagsutveckling. Kommunerna kommer dessa år tvingas fortsätta vidta kraftiga åtgärder för att klara ekonomin” (SKL om kommunernas och landstingens ekonomi – maj 2009).
Regeringens stödpaket är bara en tillfällig och liten inkomstförstärkning. Om det vittnar en rad kommun­politiker.
I exempelvis Malmö blir det inga mer pengar till förskola och äldreomsorg 2010.
– Tvärtom. Vi har ju beslutat om ett sparbeting på en procent både i år och nästa år. Det ligger fast, säger kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) till Sydsvenskan den 8 september.
I Uppsala kommun, som skär hårt i verksamheten i år, ska de extra pen­garna –144 miljoner kronor – inte ens gå till verksamheten utan ”i första hand användas för att förstärka kommunens ekonomiska resultat”, enligt vad kommunalrådet Karolina Hilding (FP) uppgav för Radio Uppland i tisdags.

I Dalarnas landsting, som ska spara 600 miljoner kronor och mins­ka antalet tjänster med 600 under kommande tre åren, kommer regeringens extra pengar inte att innebära ”någon förändring av den besperingsplan som beslutats”, säger lands-tingsrådet Ingalill Persson (S) till Da- la-Demokraten den 8 september.
Botkyrka kommun beräknar att  tappa 250 miljoner kronor nästa år i skatteintäkter på grund av ökad arbetslöshet. Samtidigt ökar socialbidragskostnaderna med 15 procent 2010.
– Då betyder regeringens extrapengar, som för Botkyrkas del skulle landa på omkring 40 miljoner kronor, väldigt lite, sa Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande (S), till radions Ekot i måndags.
Så ser det ut i kommun efter kommun, i landsting efter landsting.
Regeringspaketet är inte oväntat med tanke på att det snart är val.
Men ingen ska tro att nedskärningspolitikerna helt plötsligt blivit välfärdens försvarare. Det regeringen spenderar idag på att försöka mildra krisens verkningar betyder nya nedskärningar imorgon.
Bara en beslutsam kamp för jobb och verkliga satsningar på skola, vård och omsorg kan stoppa nedskärningarna och tvinga politikerna att dra tillbaka varsel och personalinskränk- ningar i form av tysta varsel (pensionsavgångar som aldrig ersätts, vikarier som inte längre får jobb o s v).

Det krävs inget mindre än kommunala uppror och masskampanjer för att få till stånd en politisk kursändring. Inte minst fackföreningarna måste ta striden nu. Men om den fackliga ledningen på central eller lokal nivå inte är beredd att ta den nödvändiga fajten måste nätverk och andra gräsrotsinitiativ tas som kan samla anställda med brukare, anhöriga, elever, föräldrar och så vidare.
Rättvisepartiet Socialisterna vill på alla sätt stödja bygget av sådana proteströrelser och därmed bidra till att lägga de första grundstenarna till ett nytt socialistiskt arbetarparti och en ny kämpande arbetarrörelse.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!