Rekordfå i nazistmarschen

2008-12-10 18:55:31
Nazisternas stöveltramp ge­nom Salem var mindre än tidigare år. 700 deltog i fackel- tåget, enligt polisen.
Nazistpropagandan var tydlig:
– Tiden är inne för att offret och jägaren byter plats. Det är nu vår tid att resa vapen mot mångkulturen och jaga ut den ur Sverige, sa nazisten Stefan Jacobsson från info-14 i sitt tal på demonstrationen.
Men det var en splittrad naziströrelse som marscherade genom Salem. Medan den så kallade svenska motståndsrörelsen skulle hålla en egen manifestation i Jönköping, hade folkfronten (f d nsf) förbjudit sina medlemmar att delta i årets marsch. Det var med andra ord främst info-14 och deras periferi samt enskilda nazister som deltog i årets nazistmarsch. Info-14 är även den nazistgrupp som indirekt tagit på sig attentatet mot kulturcentret Cyklopen, utifrån vad de skriver på sin hemsida.

Vid sidan av stod organisationen Stoppa nazismen – aktivt ickevåld i sina neongula västar med plakat med namnen på dem som har mördats av nazister sedan 1980-talet. Eftersom de var under tio personer behövde de inte något demonstrationstillstånd av polisen, men för att verkligen stoppa nazismen måste vi vara tusentals.
I Salems kommun behövs antirasistiska veckor på alla skolor under höstterminerna, speciellt veckan in- n­an nazisternas årliga marsch första helgen i december. Det skulle kunna lägga grunden till en massiv antinazistisk manifestation som Salembor och andra kan delta på istället för att stänga in sig hemma – och för att inte lämna några gator till nazisterna och deras våldsideologi.
Men politiker i Salem talar istället om att bryta upp den grundlagsskyddade rättigheten att få demonstrera och rektorer förbjuder elever att delta i motdemonstrationen.

Händelserna kring Salem i helgen bekräftar återigen att polisen skyddar nazisterna, medan media och politiker nonchalerar hotet.
Staten och makthavarna fruktar en antirasistisk rörelse de inte kan kontrollera mer än de oroas av nazister­na. Därför accepterar de att grund- läggande rättigheter för vänsteraktivister kvävs.
Det är bara en bred antirasistisk rörelse som på riktigt kan utmana statens rasistiska flyktingpolitik och nazisternas frammarsch.

En antirasist i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!