Rekordmånga dollarmiljonärer i världen

2008-06-30 20:40:26
Antalet dollarmiljonärer i världen ökade till tio miljoner under 2007. Även de superrika blev fler och rikare. Trots finanskris och konjunktursvacka fortsatte de rika att öka sina inkomster under förra året.

Den rikaste procenten i dollarmiljonärsgruppen – 100 000 personer – lade beslag på hela 37 procent av miljonärernas förmögenhet. Det betyder att dessa personer hade i snitt en förmögenhet på 150 miljoner dollar (900 miljoner kronor) år 2007.
Toppen av toppen – de 25 rikas­te i världen – hade en sammanlagt förmögenhet på 760 miljarder dollar, 25 miljarder dollar i snitt. Var för sig tjänade de mycket mer än den totala inkomsten i de allra fattigaste länderna år 2007.
Bland de allra rikaste hittar man exempelvis IKEA:s grundare Ingvar Kamprad.
Världens tre rikaste personers sammanlagda förmögenhet överskrider den totala BNP för ­världens 49 fattigaste länder, enligt beräkningar som FN har gjort.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!