Rekordvinster igen och igen

2007-07-11 13:22:40
Storbolagens vinster beräknas fortsätta att öka under de kommande åren. Det visar att det fanns mycket mer att hämta i avtalsrörelsen än de futtiga dryga tre procent per år som en arbetare i bästa fall får ut. Dessutom är de fortsatta vinstökningarna ytterligare ett starkt argument mot de treåriga uppgörelser som har slutits.

”Stockholmsbörsens 72 största bolag ökar vinsterna med 6,7 procent till 583 miljarder kronor år 2009. Det kan jämföras med vinsttillväxten på 13,1 procent i år och 10,7 procent år 2008. I absoluta tal handlar det om vinster på sammantaget 494 miljarder kronor i år och 546 miljarder nästa år. Siffrorna inkluderar engångsposter, där dessa förekommer”. Det skriver Dagens Industri den 6 juli.
Vinsterna förväntas öka inom alla branscher.

Mer än kommunerna

De 72 största börsbolagen gör bara i år en vinst som överstiger utgifterna för landets alla kommuner. Kommunernas kostnader för verksamheten var 433 miljarder kronor förra året.
De förväntade vinstökningarna ska ses mot bakgrund av rekordvinster år 2006. Även år 2004 och 2005 redovisade bolagen rekordstora vinster.

Aldrig så stora

Storbolagens och bankernas vinster har aldrig varit så stora som nu.
En allt större del av vinsterna portioneras ut till aktieägarna. Under de senaste fem åren har aktieutdelningen mer än fyrdubblats.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!