Resursbrist och svek skakar äldreomsorgen

2012-02-11 00:54:36
Det var när SVT:s ”Uppdrag granskning” uppmärksammade bristen på personal och filmade hur gamla dementa människor blir inlåsta nattetid på äldreboendet Öjagården i Piteå som kritiken tog fart. Det ledde till löften om förbättringar, men det var ett spel för gallerierna. Även Kommunal har nu svikit sina medlemmar inom äldreomsorgen.

Socialstyrelsen besökte Öjagården strax efter tv-inslaget och socialchefen Mikael Lekfalk sa att alla var överens om att bemanningen är ”ganska låg”. Kommunalrådet Peter Roslund och socialstyrelsen var inne på ökade anslag till äldreomsorgen.
Man försökte lösa skandalen med att skaffa nya lås så de boende kunde ta sig ut när de ville. Då det blev en flopp fördelade Socialnämnden elva nya nattjän­ster i våras. Mogården, Berggården och Rosågränd blev dock helt utan förstärkning med argumentet att de tre boendena har högre bemanning än de övriga.
Mogården fick från den första november en förstärkning på 1,92 tjänster till nattpersonalen, men inte mer pengar. Summan av kardemumman är att denna förstärkning måste tas från dagpersonalen, och denna omfördelning betyder i praktiken att varje våning på Mogården tappar en halvtidstjänst dagtid. En undersköterska får alltså lämna boendet och övergå till övertalighetspoolen.
Detta har skapat stor ilska och oro bland personalen, som menar att det är på dagen de boende ska hjälpas upp ur sina sängar, duschas och serveras mat. Om det är stressigt på avdelning­en kan det betyda att en del får ligga kvar i sängen till lunch.
– Vi försöker se till att ingen ska behöva arbeta ensam. Det innebär lite folk under eftermiddagarna och mindre aktiviteter för de boende, men vi har sagt att personalminskningen måste få märkas. För oss blir det mer kvällspass och jobb nästan var­annan helg, säger undersköterskan Åsa Markström till PT (Piteå-Tidningen). Hon fortsätter:
– Vi missunnar inte natten att få mer personal. Det behövs säkert, men det får inte ske på dagens bekostnad.
Personalen kontaktade äldreomsorgschefen Gunnar Lindberg men blev hänvisade vidare till politikerna. De gjorde även en namninsamling och skickade till facket Kommunal.
De fick dock inget svar och till sist fick de nog. De kritiserade öppet facket och menade att Kommunal struntade i sina medlemmar och inte vågade ta i kän­sliga frågor.

– Jag är jättebesviken på facket som aldrig hjälper oss. De är för långt från verkligheten och behandlar oss som skit. Jag har varit i kontakt med dem och velat göra en arbetsmiljöanmälan, men jag möttes bara av ointresse. Kommunal jobbar inte för sina medlemmar, säger Elisabet Swills, undersköterska på Öjagården, till PT.
De i facktoppen är samma socialdemokrater som sitter i kommunfullmäktige och beslutar om nya nedskärningar för fackets medlemmar. Det här visar än en gång på den avgrundsdjupa klyfta som finns mellan å ena sidan S- och facktopparna och å den andra vanligt folk.
Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!