Rika får miljarder av högeralliansen

2007-04-04 14:54:34
Knappt hade det första löneavtalet undertecknats innan högerregeringen annonserade nya provokativa gåvor till de rika. Först i form av slopad förmögenhetsskatt 2008 och därefter besked om att fastighetsskatten avskaffas helt.

Den största vinnaren på slopad förmögenhetsskatt är H&M-storägaren Stefan Persson som direkt får ytterligare 34 miljoner extra att stoppa in i sitt redan överfyllda kassavalv.

Mer till direktörerna

Stefan Persson har placeringen nummer 17 på listan över världens rikaste.
Andra redan superrika som får tiotals miljoner av finansminister Anders Borg (m) är Fredrik Lundberg och Melker Schörling, två av Sveriges absolut rikaste miljardärer.
”Ett förnuftigt beslut”, sa Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström efter regeringens besked om att förmögenhetsskatten slopas. Det är samma Bäckström och Svenskt Näringsliv som leder arbetsgivarnas strid mot lågavlönade kvinnor och som försökt stoppa Handels avtal, som bara ger en bråkdel av de summor som regeringen låter regna över de rika.

Klipp för rika

I tisdags kom sedan nästa miljardrullning till de rika. Då meddelade regeringen att fastighetsskatten ska avskaffas från och med den 1 januari 2008 för att ersättas av en kommunal avgift på 4 500 kronor per bostad. Avgiften får inte vara högre än en procent av taxeringsvärdet.
Detta sänker statsinkomsterna med 16,3 miljarder kronor, men regeringen ”hoppas” på kommunala avgifter och en höjning av reavinstskatten.

Högerns klasspolitik

De stora vinnarna är de välbärgade i Storstockholm och de andra storstadsregionerna. De som får betala är människor utanför storstäderna med högre reavinstbeskattning.
Dessutom ökar bostadspriserna och unga och lågavlönade får än svårare att hitta alternativt byta till en större bostad.

I valet lovade högeralliansen en tusenlapp mer till alla som arbetar. Men det ”vallöftet blev ett klipp för rika” (Metro 26 mars) medan arbetarhushållen gick back till följd av regeringens alla pålagor som kom vid årsskiftet.

Fäll regeringen

Nu gör alltså de rika ännu ett klipp på regeringspolitiken, som lågavlönade får betala.
Samtidigt som skatten sänks för rika, drar regeringen upp planerna för att snabbt sälja ut de statliga bolagen. Fredrik Reinfeldts regering är på väg att slå rekord i omfördelning – från fattiga till rika – och plundring.
Fackföreningarna måste svara med verklig lönekamp på avtalsområden som återstår och sätta ett datum för landsomfattande massdemonstrationer med politisk strejk.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!