Rinkeby: ”Nu behövs en rörelse för upprustning”

2010-06-24 14:22:19
Rättvisepartiet Socialisternas (RS) partiföreningar i Rinke­by/Tensta och Husby har ef­ter förrförra veckans bränder och stenkastning i Rinkeby argumenterat för en ny, bredare rörelse för upprustning av Järva i samband med nästan dagliga torgmöten i Rinkeby och Husby.

Sådana förslag började också diskuteras på ett medborgarmöte med 150 deltagare förra tisdagen i Rinkeby Folkets Hus, arrangerat av Folkets Hus, ABF och Studiefrämjandet.

Två föräldrar från Rinkeby vittnade både inför medborgarmötet och stadsdelsnämnden om vad som hänt under det tumult som uppstod utanför niornas avslutningsbal, när några äldre ungdomar inte släpptes in. De riktade skarp kritik mot att inga lärdo-mar tagits av Rinkebyskolans ledning efter en liknande situation året innan.
– Skolan hade bara tejpat för fön­stret med papper. Med ett par vakter utanför hade det bråk som ledde till stenkastning och bränder aldrig inträffat, menade de.
Istället tillkallades polisen sedan den andra stenen kastats, vilket bara gjorde ont värre, särskilt sedan en po­lis skjutit varningsskott.

– Det är en elitsatsning som sticker i ögonen, sa en ung SSU:are från Rinkeby om de snabba löften som kommit från både Moderaterna i Stock- holms stad och en insamling startad av Dagens Industri om en snar återuppbyggnad av den nedbrunna så kallade Rinkebyakademin.
Denna, som har startats på initiativ av den kände matteläraren Stavros Lou­ca, bygger på ämnesfördjupning på gymnasienivå redan i grundskolan och på ett mentorsskap kopplat till praktik inom det så kallade näringslivet för särskilt studiebegåvade Rinkebyelever.
Ett ”corporate citizenhip-ansvar” kallas arrangemanget på Rinkebyakademins hemsida.
Någon motsvarande satsning på de allt fler som inte klarar de kärnäm­nen man behöver ha betyg i för att lä­sa vidare på gymnasiet finns dessvär- re inte.
Tvärtom dras det enligt en lärare som vi talat med ner på Bredbyskolan, trots denna skolas unika förbättringar av resultaten.
Bilbo Göransson från RS drog ner kraftiga applåder och även många instämmanden från S, V och MP om den tydliga kopplingen mellan bränderna och det faktum att 500 äldre ungdomar i stadsdelen ingenting har att göra utan vare sig jobb, betyg, nå­gon utbildning eller några pengar.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att Ungdomens Hus i Rinkeby, som nu har varit stängt i sex månader, omedelbart öppnas igen och att alla ungdomar mellan 18 och 25 måste erbjudas antingen ett riktigt jobb, vuxenutbildning eller en yrkesutbildning som leder till jobb.
– De 100 platser som ska erbjudas i hantverksutbildningar i Husby inom ett par år är steg i rätt riktning, men för litet och för sent, anser RS, som också föreslår en ny Fryshusetliknan­de satsning på arenor för inomhusidrott och kultur.
Även bristyrkesutbildningar för fler lokalt rekryterade byggnadsarbetare måste erbjudas inför renovering­en av Järvas bostadsområden.

Nästan inga andra besked gavs från högeralliansens ordförande i stadsdelsnämnden, Bo Sundin (M), än att han ”jobbat hårt med frågor­na” och att ”beredskapen” påstås va­ra god i händelse av nya incidenter, vad han nu kunde mena med det, me­dan FP och KD inte sa ett ord.
Ett nytt medborgarmöte i Rinkeby hålls den 23 juni.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!