Rinkebyhuset rivs

2009-12-20 23:06:04
30 personer från gruppen Rinkebyhusets vänner demonstrerade utanför Fastighetsnämndens möte i tisdags (den 15 december) mot en rivning av Rinkebys gamla förvaltningshus. Den borgerliga majoriteten valde dock att ignorera den folkliga kampen för huset och beslut är nu taget om en rivning som kommer att äga rum under våren.

Rivningsbeslutet utgör en ny förtroendekris för det s k Järvalyftet. Ett lyft som hittills varit osynligt i Rinkeby alltmedan service som Arbetsförmedlingen, Svensk Kassaservice, Socialtjänsten, Försäkringskassan och Brottsförebyggande rådet flyttat till Kista eller lagts ner.
Rivningen av förvaltningshuset motiveras med att ”ge plats åt en /…/ modern byggnad med spännande arkitektur”, men det enda förslag som hittills presenterats för tomten efter en rivning är tillfälliga barackbostäder.

Rinkebyhusets vänner har visat att huset på Rinkeby allé 16-18 är fullt funktionsdugligt som det är, inte minst genom den verksamhet som bedrevs i huset under den veckolånga ockupationen med bland annat café, workshops, stormöten, spelningar och gratis sovplats för alla behövande.
Då makthavarna vägrade gå med på rinkebybornas krav på en oberoende utredning av husets potential svarade gruppen även med ett eget förslag till ombyggnad. I förslaget redogörs bland annat för hur bostads-enheter som uppfyller dagens bo- stadsnormer kan skapas med enkla medel samt hur huset skulle kunna rymma allt från ungdomsbostäder till café, kvinnocentrum, ungdomsgård och arbetsplatser. Att rivning och nybygge är billigare än renovering stämmer inte vid en jämförelse med dagens nybyggnadskostnader i Stockholm.

Enligt Martin Michel från Miljöpartiet i Fastighetsnämnden handlar beslutet istället om att göra det omöjligt att flytta tillbaka förvaltningsverksamheten till Rinkeby efter ett eventuellt maktskifte nästa år.

AnnaMaria Berggren Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!