Rinkebyockupanter åtalas

2010-05-26 16:06:10
I höstas ockuperades det gamla förvaltningshuset i Rinkeby, hundratals deltog i aktiviteterna i huset och i protesterna mot rivningsbeslutet. Nu åtalas några av ­ockupanterna. En skandal, skriver Carl Ornstein, en av de åtalade.

Den 13 november 2009 ockuperades det f d förvaltningshuset i Rinkeby, sedan det framkommit att det trots områdets skriande behov av till exempel billiga ungdomsbostäder, före­ningslokaler och arbetsplatser hade fattats ett tjänstemannabeslut om rivning i fastighetskontoret. Bakom beslutet, som togs bakom ryggen på både politikerna och Rinkebyborna i den pågående ”Rinkebydialogen”, stod Stockholms stads, som det sena­re skulle visa sig, korrupte fastighetsdirektör Torbjörn Johansson.

Den 7 juni åtalas åtta personer av de flera hundra som vistats i huset och deltagit i protesterna mot rivningen för olaga intrång i Solna tingsrätt, däribland två medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna: Offensivs redaktör Arne Johansson och undertecknad.
Ockupationen avbröts med en stor polisinsats på morgonen den 19 november, då 26 personer som övernattat i huset och Arne Johansson, som just kommit till platsen och greps utanför huset, fördes till Solna polisstation för förhör.
Då Torbjörn Johansson kom till Rinkebyhuset samma dag som ockupationen vräktes, förklarade han att det arbete som redan påbörjats av rivningsfirman Rivners endast var en ”miljösanering” och att ett formellt beslut om rivning skulle tas i fastighetsnämnden den 15 december.

Offensiv avslöjade under ockupationen att den utredning på beställning av det kommunala fastighets- bolaget Micasa som man hänvisat till och som påstods visa att huset skulle vara för dyrt att bygga om bara gällde en eventuell omfattande ombyggnad till demensbostäder.
Flertalet politiker, inklusive fastighetsnämndens vice ordförande Martin Michel (MP), kände inte ens till är- endets existens. Enligt Mattias Ericsson, Vänsterpartiets ledamot i Fastighetsnämnden, skulle ”det här inte ens ha kommit nämnden till del om det inte varit för ockupationen. Vi har försökt få fram de beslut som fattats inom kontoret och stadsbyggnadskontoret, men det har inte varit möjligt”.
Inför det rivningsbeslut som fastighetsnämndens högermajoritet trots alla protester ändå klubbade igenom föreslog nämndens ordförande Joakim Larsson (M) att platsen skulle användas till tillfälliga ungdomsbostä- der. Sedan rivningen genomförts i början av 2010 har ett helt nytt beslut fattats om att platsen ska användas till bygget av en moské.

Att Stockholms stad inte har dragit tillbaka sin polisanmälan mot de åtta är en skandal som blir ännu stör­re av att man inte har polisanmält Torbjörn Johansson, trots att denne den 8 mars 2010 avskedades för att utan några underlag ha skrivit på minst tio mystiska fakturor på minst 180 000 kronor till en konsult för tjänster och arrangemang som inte tycks ha förekommit.
Lönen på 90 000 kronor i månaden räckte inte till. I stället fick han ut över två miljoner kronor i avgångsvederlag!

Idag finns bara en grushög kvar som ett monument över samhällets arrogans, medan vi som protesterade för att man rivit en stor byggnad som renoverades så sent som 2005 kallas för kriminella och inte blir tagna på allvar av dem som sägs företräda oss. Etablissemangets politiker höjer istället hyrorna och håller oss kvar bostadslösa. Hus som skulle kunna lin- dra problemen rivs.

Carl Ornstein

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!