”Risken för social oro är störst i Europa”

2013-06-14 10:47:54
De senaste sex åren är det främst i Europa som risken för social oro har ökat, menar FN:s arbetslivsorganisation ILO.

ILO skriver i en ny rapport att: ”Denna ökning i risken för ­social oro i EU beror troligen på de politiska svaren på den pågående skuldkrisen som skapat en skör social miljö där färre människor ser möjligheter att få ett bra jobb och förbättra sin levnadsstandard.”
Enligt ILO krävs det 5,2 miljo­ner nya jobb i EU för att sysselsättningen ska återställas till förkrisnivå. Men i EU försvinner för närvarande nära 100 000 jobb  varje månad och antalet långtids­arbetslösa är nu 5,7 miljoner fler än innan krisen slog till 2008.
ILO:s prognos är inte särskilt djärv med tanke på de generalstrejker och massdemonstrationer som redan har genomförts i flera EU-länder. Och nya ­strejker planeras. Den 27 juni genomför Portugals fackföreningar en gene­ralstrejk mot EU-politiken.

Bangladesh: Polisvåld istället för kompensation
Bangladesh När överlevande och anhöriga till döda textilarbetare demonstrerade den 5 juni för kompensation och för att myndigheterna offentliggör namnen på alla som ännu saknas efter det fruktansvärda fabriksraset möttes de av polisens kulor och batonger. Drygt ett 50-tal skadades.
Demonstrationen ägde rum vid ruinerna av kollapsade Rana Plaza-fabriken.
För sju veckor sedan rasade Rena Plaza-fabriken samman. Antalet dödsoffer är nu 1 130 och fortsätter att stiga.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!