Riskkapitalister har köpt upp handikappomsorgen

2012-10-24 14:04:13
På fem år har stora delar av den skattefinansierade handikappomsorgen köpts av svenska och utländska riskkapitalbolag. Idag ägs en stor del av landets fristående gruppbostäder av ett fåtal bolag.

I början av 1990-talet införde den dåvarande högeregeringen LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).
Lagen gjorde det möjligt för privata företag att driva gruppbostäder ämnade att skapa ett så normalt liv som möjligt för människor med autism, Downs syndrom eller andra funktionshinder.
Platserna upphandlas och finansieras av kommunerna och kostar skattebetalarna mellan 2 000 och 6 000 kronor per dygn, allt beror på personens omsorgsbehov.
Med knappt 25 000 vårdberättiga­de vuxna skapades en skattefinansi­erad marknad som i dag är värd över 30 miljarder kronor.
Den rika delen av småskaliga privata boenden som snabbt växte fram vid sidan om kommunal verksamhet, fångade riskkapitalbolagens intresse. ”På fem år har stora delar av den skattefinansierade handikappomsorgen köpts ut av svenska och utländska riskkapitalbolag. Idag ägs 70 procent av landets fristående gruppbostäder av anonyma holdingbolag på Guernsey, Jersey eller Luxemburg, bolag som alltjämt dammsuger Sverige på lönsamma verksamheter”, (Svenska Dagbladet den 16 juli).

Falkenberg kan snart bli den kommun i Sverige som har lagt ut störst andel av sin ­handikappsomsorg på privata aktörer.
För tio år sedan lät Falkenbergs kommun för första gången privata aktörer sköta delar av handikappomsorgen. Sedan dess har område efter område lämnat kommunens regi. Snart sköts även den personliga assistensen enbart av privata aktörer.
SVT Hallandsnytt (den 17 september) har pratat med Dagcentret Triaden. Där är personalen orolig för att vården kommer att försämras.
Personalen berättar att de vet hur det har blivit för andra verksamheter när de har privatiserats. De kommer att få ta emot fler brukare, ha ­mindre personal och mindre utrymme. ­Dessa konsekvenser tror personalen på dagcentret kommer att ske om det blir privat regim.

– Vi ser att det har blivit betydligt sämre kvalitet för dem som bor i våra gruppbostäder idag där man har upphandlat verksamheterna, säger Willy Engelbrethsen, rättsombud för Föreningen för utvecklingsstörda barn och vuxna i Halland till SVT.
Vad säger då riskkapitalbolagen om det hela?
De tiger. De gör miljardvinster på verksamheter vars intäkter till 98 procent kommer från skattemedel samtidigt som de själva, via ett avancerat skatteupplägg, inte betalar en krona i bolagsskatt i Sverige enligt Skattever­ket.
Emma Öman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!