Riv inte husen i Svartöstan

2015-02-12 13:32:28


Husen i Svartöstan måste vara kvar, inte rivas.

Uppemot 90 personer samlades på onsdagskvällen den 4 februari för den medborgardialog om de rivningshotade husen i Folkets hus Blackis i Svartöstan, som intresseföreningen anordnade. Mötet hölls för att få fram all fakta om husen för att visa att de inte behöver rivas.

Efter inledningen, som berättade om situationen och presenterade fakta, släpptes ordet fritt. Många hade saker att säga, och lika många var infallsvinklarna.
– Ändrade omständigheter kräver förändring, sa Kaj Berman, pensionerad byggnadsantikvarie, när han lyfte fram det absurda i kommunens vägran om att ändra i den mer än 30 år gamla detaljplanen.
Detaljplanen togs fram när man skulle bredda asfaltsvägen för att underlätta transporterna mellan SSAB och hamnen, men den hamnen används inte idag. En detaljplan ska göras utifrån de förutsättningar som finns.

Göran Öhman, som arbetar på miljö- och byggnadsnämnden, drog paralleller till stadsdelen Karlsvik i Luleå, som hade samma situation för några år sedan, med kommun­ägda hus som såldes till privatpersoner. Han sa att det i Karlsvik inte finns samma sammanhållning som när kommunen ägde det, och att känslan inte är samma som i Svart­östan.
– Det känns som att man går i arbetarnas fotsteg, sa han och betonade den historien och kulturvärdet som Svartöstan och husen bär på.
– Byggnaderna skall underhållas!, röt en man som beskrev det akuta renoveringsbehov som husen har.

Fasaderna är fruktansvärt slitna, hängrännorna är trasiga och elsystemet under all kritik.
Många var måna om den mångfald som husen tillför, både arkitektoniskt och genom att vara billiga hyresrätter. Behovet av att bygga nya hus, med en lite lägre standard för att få ner hyran, lyftes fram. Frågan om hur kommunen kan riva dessa 26 hyresrätter när det redan råder stor bostadsbrist, speciellt för unga och andra låginkomsttagare i Luleå, ställdes också.
Likt förra året när intresseföreningen anordnade en medborgardialog tackade kommunen nej till att delta på mötet. Medverkade gjorde dock Lenita Ericson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Efter att ha suttit tyst på mötet, gav hon några kommentarer till tidningarna. Hon sa att kommunens planer på att riva husen kvarstår och att hon inte ser några anledningar att ändra på det. Kommunen ska hålla ett eget informationsmöte för att ge sin syn på saken.

Mötet avslutades med ett bestämt ”Ja” när man frågade om mötesdeltagarna kunde enas om att husen ska bort från rivningslistorna. Man enades också om att det krävs en snabb process i och med husens dåliga skick. Nu är sista chansen att rädda dem och nästa möte äger rum den 9 mars. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!