”Riv REVA – stoppa alla tvångsutvisningar”

2013-04-24 12:04:38

foto: Natalia Medina
Mattias Bernhardsson var en av talarna på demonstrationen mot REVA i Stockholm i lördags.

”Riv REVA – Låt alla leva!” skanderade drygt 1 000 demonstranter när Asylrörelsen Stockholm marscherade mot Mynttorget och riksdagen den 20 april.

– Lägg ner Reva, stoppa alla tvångsutvisningar och stäng förvaren! Inför allmän amnesti för alla gömda flyktingar med lika rätt till vård, utbildning och svenska kollektivavtal!
Med de kraven öppnade demonstrationens konferencier Andisheh Alishahi demonstrationen och avbröts av applåder.

Förste talare var Carina Gauffin som talade för nätverket Asylrörelsen Stockholm:
– Som robotar upprepar regering­ens företrädare att alla har fått en rättssäker prövning och att de som har skyddsskäl får stanna. Samtidigt visar Migrationsverkets bonusar på 4 800 kronor per verkställd ­utvisning, att det finns en press att just avslå ansökningar – en politisk press uppifrån, från regeringen. Om prövning­en var säker: Varför har vi då minst 15 000, kanske uppemot 40 000 flyktingar, som valt att gömma sig när de fått avslag?
– Högerpropagandan går ut på att vi måste välja mellan att ta emot flyktingar eller att ha bra skolor och välfärd. Men det är falskt! Det är inte flyktingarnas fel att man monterar ner välfärden för att berika en mino­ritet! Vi studenter måste organisera oss på skolorna. Om de försöker utvisa vår klasskompis – då måste vi vara beredda att svara med elevstrejker och demonstrationer, manade Tilde Sohberg, som talade för Studenter mot rasism.
– När Tobias Billström (migrationsministern) pratar om att vi måste ”minska volymerna” på invandringen är det inte av omsorg om pensionärer och arbetare som bor i Sverige. Det är för att ta bort fokus från missnöjet med de växande orättvisor­na och särskilt arbetslösheten, sa Lina Rigney Thörnblom, som är kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommun.
Lina Rigney Thörnblom sa ­vidare att man måste ta strid mot tvångsut­visningarna och för allmän amnesti för alla gömda men också för lika rätt till utbildning, sjukvård, svenska kollektivavtal och för en massiv upprustning av välfärden med jobb och bostäder åt alla.
Kampviljan och stämningen var enorm med öronbedövande talkörer både för amnesti och lika villkor: ”Olika villkor drabbar alla – Enade vi stå, söndrade vi falla!”
José Collazos, ordförande för ­Casa Peru (Casaperu.se) påminde om amnestikampen 2005 som tvingade fram 17 000 nya uppehållstillstånd.
Talade gjorde också Rasool Benavand för Iranska flyktingars riksorga­nisation, Kalle Larsson från Vänsterpartiet, Afsaneh Vahdat för Riksförbundet Barnen Först, Susan Saberi för Iranska flyktingars riksförbund, Anita Dorazio från Asylkommittén Stockholm och Faryana Asghari för Afghanska föreningen.

Demonstrationen var ett
styrkebesked för asylkampen och många skrev upp sig som nya aktivister på Asylrörelsens kontaktlistor.
Nu är siktet inställt på den riksom­fattande protestdagen för flyktingamnesti den 6 juni.

Louise Strömbäck 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!