Strejkat i över en månad för kollektivavtal

2013-04-24 15:10:15
Strejken på callcenterföretaget Focus CRS i Fränsta har nu pågått i över en månad. De strejkandes kamp för kollektivavtal har senaste veckorna fått stor uppmärksamhet ute i landet. Orsaken är att de strejkande står upp för grundläggande fackliga rättigheter. När Stefan Sundström spelade i Sundsvall den 20 april bjöd han in de strejkande och förklarade att konserten tillägnades strejken i Fränsta.

I Fränsta träffar jag de strejkande Frida Niemi, Tina Svensson, Christer Gunnarsson och Tei Häggström samt Patrik Åsell, ombudsman från Unionen.
De sitter vid ett bord utanför arbetsplatsen. Innanför väggarna jobbar strejkbrytare. De tror att det är åtta som är inne och jobbar, inklusive chefen.
Frida och de övriga berättar att en strejkdag ser ut så att de sitter i femtimmarsskift utanför arbetsplatsen. Mitt på dagen är alla ­närvarande där. Stödet har varit stort, berättar de.
– Visst förekommer negativa kommentarer, men de är få. ­Strejkbrytare som går in kan spotta och fräsa ­någon gång eller ropa något från fönstret, säger Frida och Tina. Men det bryr vi oss inte om.
Patrik Åsell berättar att två anställda som tidigare var med i Unionen är bland strejkbrytarna. Han menar att företaget agerar som det var för 100 år sedan. De tar in strejkbrytare och saboterar.

Företaget gav redan från början ett oseriöst intryck, enligt flera av de strejkande.
När representanter från facket ­ville besöka arbetsplatsen var de inte välkomna in. Personal kom ut och diskuterade villkoren. De hade inte det grundläggande skydd som finns i kollektivavtalet.
– När jag fick se deras avtal såg jag att de till exempel inte hade rätt till sjuklön. Vi hade då ett ­medlemsmöte och gick igenom vad kollektivavtal innebar. Vi förstod att det här var något vi behövde kämpa för, säger Åsell.
Unionen försökte i det längsta få till stånd en dialog med företaget. Men efter en tid sa företaget klart ut att de inte hade för avsikt att teckna kollektivavtal.
– Företaget var så fräcka att de påstod att deras avtal var bättre än kollektivavtalet! Men på punkt efter punkt så var det inte så. Lägre lön och inga försäkringar med mera, berättar Åsell.
– De menade såklart att deras ­avtal var bättre än kollektivavtalet för arbetsgivaren!, skämtar Christer Gunnarsson.
Det som händer nu är att det har kommit en förhandlingsframställan om nedläggning till facket, som ska vara på onsdag (den 24 april, dagen efter att denna tidning gått i tryck).
Moderbolaget Peak Partners är en Stockholmsbaserad företagsgrupp. Det är där man skulle ha behövt ­sätta mottryck. Peak Partners verkar ­redan från början varit inställda på att ­köra ett oseriöst företagsrace i Fränsta för att utnyttja de anställda.

Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!