Röd flagg för rasistiska Patriotiska Studentförbundet i Göteborg

2011-08-03 21:16:08
Patriotiska Studentförbundet, som sköter all kommunal flaggning i Göteborg när övrig kommunalanställd personal är ledig, uttalade sig den 11 juli till Göteborgs-Posten på ett extremt fördomsfullt och hatiskt sätt mot en mängd grupper, främst hbtq-rörelsen och hbtq-festivalen, som det kallar för ”homosex-festivalen”.

Torsten Persson, kansler för denna förening, säger saker såsom ”Tidigare i år tillät man samerna att flagga på Gustav Adolfs torg och sedan fick zigenarna flagga. Vad blir nästa steg, att handikappsrörelsen hissar sin? De har väl ingen flagga, men de kan ju kanske skapa en med en rullstol och två korslagda kryckor undertill” och ”Jag har inget emot homosexfestivalen, det här handlar om ett ogenomtänkt beslut om flaggning på alla kommunala inrättningar. Det är också pedagogiskt misslyckat. Hur ska man förklara som förskollärare för små barn vad det är för flagga och vad den symboliserar och vad det är för människor? Barnen kan ju få mardrömmar om förskoleläraren berättar om vad homosexualitet handlar om”.
Skulle barnen få mardrömmar av flaggor som hyllar mångfald, som står för jämställdhet och allas lika värde, av en flagga som inte utesluter?

Många upprörda röster, bland annat från Göteborgs sameförening, har höjts i och med dessa uttalanden, med all rätt. Att en  uppenbart rasistisk förening tillåts sköta kommunal flaggning i Göteborg är ett hån. Patriotiska studentförbundet får 28 000 kronor år 2011 från Idrotts- och föreningsförvaltningen för att sköta flaggningen, något som är billigare än att anlita till exempel vaktmästare för samma arbete.
Så länge det kostar mindre spelar det uppenbarligen kommunen ingen roll vad de föreningar de anlitar har för åsikter och värderingar.

HBT-socialisterna och Rättvisepartiet Socialisterna säger: uteslut dem från all kommunal verksamhet! Att kommunen inte tar krafttag mot det här å det snaraste visar på deras ovilja att motverka rasism och homofobi.
Vi behöver fortsättningsvis driva en aktiv kamp för ett jämställt samhälle, för allas lika rättigheter, mot rasism och homofobi, mot det kapitalistiska system som skapar alla dessa motsättningar, splittringar och orättvisor.
Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!