”Romario” hedrades

2008-11-19 21:46:11
Mordet på den 23-årige Ah­med ”Romario” Ibrahim har upprört och engagerat Husbys ungdomar på ett sätt som har gjort intryck i vida kretsar.

– Han var min allra bästa vän, en förebild både för de yngre, den äldre herren i Husby Centrum och en ikon för sin jämnåriga.
Faizal Luttamaguzis beskrivning av sin mördade kompis inför de flera hundra som kommit till Sergels torg  söndagen den 16 november för att hedra minnet av Ahmed Ibrahim och manifestera mot det meningslösa våldet gjorde på ett gripande sätt klart varför hans död väckt en så stark reaktion.
Ahmeds lillasyster Hayyat Ibrahim fortsatte med en beskrivning av sin bror som den som alltid hållit sig bor­ta från våld och skött sig.
– Det som hände Ahmed kan hända vem som helst. Vi lever i en falsk trygghet, sa hon.
Att de drabbade var från Husby menar hon på Offensivs fråga var en ren tillfällighet.
– Det kunde ha hänt var som helst i Sverige eller i världen. Här i Husby tar vi hand om varandra och här känner jag mig tryggare än på andra håll.

Ahmed Ibrahim ville bli idrottslära-re och kallades ”Romario” för att han var stjärnan i fotbollsklubben Husby Atletico. Talangen med nummer 10 på tröjan var så stor att han inte bara uppvaktats av större klubbar i Sverige utan även erbjudits att bli proffs i Eg­ypten. Men Romario föredrog rollen som tränare för de lokala knattarna.
I den första sorgen och vreden ef­ter hans meningslösa död den 18 oktober upprördes hans många vänner av medias ointresse. Man kände inpå bara skinnet att de utgått från att det ”bara” var en kriminell uppgörelse eller ett förortsbråk mellan aggressiva ungdomsgäng.
Då tog ungdomarna saken i egna händer.
Tillsammans med fotbollsklubben och de aktiva på ungdomsgården Reactor, där de inte minst fick stöd av eldsjälen Fahd och föreståndarinnan Ace, har de anordnat minnesmöten och så i helgen en minnesturnering i fotboll, en orientalisk afton och söndagens manifestation med tal och musik.
– Vi ska bilda ett nätverk med namnet Romarios vänner, förklarar Fahd Luyanbya.
För Nätverket Järvas Framtid har mordet understrukit vikten av ta fram en ”önskelista” på nödvändiga satsningar i området när det gäller inte minst de ungas utbildning, fritid och kultur. Något som vi nu också har inbjudit Romarios vänner till ett samarbete om.
Exakt vad som hände när Romario tillsammans med två andra, som är svårt skadade, knivskars sedan de angripits efter ett motorstopp vid en avfart från E4:an på hemväg från stan är inte utrett.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!