”Ropar efter mat och dricksvatten”

2010-08-25 16:28:47
Trots att det gått nästan två veckor sedan den förödande översvämningen av Khyber Pakhtoonkhwa-provinsen (i nordvästra Pakistan), ropar tusentals människor fortfarande efter mat, tak över huvudet och dricksvatten.

– Våra kvinnor och barn har svepts bort och folk är hungriga och törstiga medan ministrarna flyger omkring i helikoptrar, berättade en av de drabbade när jag tillsmmans med andra besökte Peshawar, provinshuvudstaden.
Muhammad Awais, som satt tillsammans med sin familj på 11 personer på motorvägen, berättade för oss at han hade räddat sina familjemedlemmar.
– Nu frågar jag likt en tiggare folk om mat till min familj, sa han.
Muhammad Awais sa att han, i likhet med många andra, inte fått någon hjälp av regeringen, vars agerande han kraftfullt fördömde. Människor vi mötte i Larama, ett annat översvämningsdrabbat område i Peshawar, berättade för oss att de fått hjälp av olika biståndsorganisationer, men   inte av regeringen.

Ilskan växer till följd av den långsamma takten i räddningsarbetet och fördröjningar i evakueringen. Demonstrationer har ägt rum i Pabi- och Tara Jabba-områdena, där de protesterande har krävt mat, dricksvatten och tak över huvudet.
Trots att den förödande översvämningen har gjort nästan en miljon människor hemlösa i provinsen, har de styrande bara delat ut 200 tält vardera i Tank, Lakki Marwat och Bannu, samt 40 tält i Peshawar!
I Nowshera är förstörelsen massiv. Bensinmackar, hus, butiker och marknader står under vatten. Luften är tung av stanken från ruttnande djurkadaver. Provinsregeringens hälso- och sjukvårdsminister Syed Zahir Shah uppskattar att omkring 100 000 människor, mestadels barn, lider av å­kommor som infektioner och mag- och tarmsjukdomar samt kolera.

De vi träffade i ett av Nowsheras läger uppgav att det inte finns ordent­liga toaletter eller badrum och den enda respit ifrån den förkrossande hettan och fukten som finns är plasthandfat.
De drabbade har också genomfört en protest i Nowshera mot bristen på mat och andra förnödenheter.

Faisal Khattak


På Trade Union Rights Campaigns (TURCP)  hemsida www.turcp.org finns flera ögonvittnesskildringar och aktuella rapporter från det översvämningsdrabbade Pakistan (på engelska).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!