Rör inte min konduktör!

2016-08-03 12:55:31

foto: Seko
Sören Edzén och Lise Fuchs delar flygblad i Liljeholmen.

Fackförbundet Seko riktar skarp kritik mot företaget Arrivas försök att avskaffa konduktörerna på två lokalbanor i Stockholm. I Liljeholmen delar Seko ut flygblad och får stöd av resenärerna.

En försöksperiod på sex månader är nu igång där så kallad ”självvalidering” med betalstolpar ska ersätta biljettkontrollen på Tvärbanan och Nockebybanan som utförts av cirka etthundra konduktörer. 

Konduktörer har erbjudits avgångsvederlag eller omplacering till andra arbeten som till exempel städjobb under provperioden, men för konduktörer och resenärer innebär yrket mycket mer än att bara kontrollera biljetter. 

Stockholms Lokaltrafik – SL (som gett kontraktet på lokalbanorna till Arriva) vill tydliggöra att detta bara är ett prov men Seko menar att 300-350 arbetstillfällen kommer att försvinna om SL och politikerna beslutar att behålla självvalidering och använda metoden på andra lokalbanor. 

– Arriva la ett snuskigt lågt anbud, när de tog över verksamheten. Var kan de göra besparingar? Genom att skära ner antalet anställda. Det säger Lina Yafi, ordförande i lokalbaneklubben till tidningen Första Linjen. 

”Rör inte min konduktör!” är namnet på Sekos kampanj för att behålla konduktörerna och du kan visa ditt stöd genom att vara med i namninsamlingen.

Kampanjen kommer att fortsätta och aktivister som organiseras av Seko har varit och delat ut flygblad i Liljeholmen. De vill informera resenärerna om att de nu riskerar att förlora sina konduktörer tillsammans med all form av service och trygghet som dessa erbjuder på spårvagnarna. 

Behöver du hjälp med att få rollatorn ombord eller en färdbeskrivning? Då får du nu fråga biljettstolpen om hjälp. 

Att kontrollera resenärers biljetter kanske kan ersättas av maskiner, dock uppskattas den mänskliga närvaron i form av en konduktör och den kommer inte att kunna ersättas. Ju mer arbete som försvinner i och med teknologiska framsteg, desto mer rättvist kommer vi att behöva fördela de arbetsuppgifter som återstår.

Att vi konkurrerar om arbeten har alltid utnyttjats av arbetsgivare för att hålla nere lönerna. Är du inte nöjd med din lön? Då är det bara att gå hem, det står nämligen andra på kö för ditt arbete. En del av lösningen på detta är alltså den förkortade arbetstiden. 

Vi i Rättvisepartiet Socialisterna står även för en avgiftsfri kollektivtrafik. Det som är kollektivt är alla till gagn och bör därför betalas av alla. Samtidigt försvarar vi jobben och säkerheten. Tågvärdar borde finnas på alla tåg och tunnelbanor. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!