”Rör inte vår a-kassa”

2006-11-22 15:55:44
Klasshatet vibrerade i luften då 2 000 demonstranter skanderade "Reinfeldt våra pengar tar – politisk strejk är vårat svar" på Stockholms gator den 15 november. Demonstrationen var uppsamlingen för syndikalister som strejkat under dagen och andra som kämpar mot regeringens attacker på a-kassan.

Totalt sett demonstrerade cirka 6 000 på ett 20-tal orter runt om i landet, däribland 2 000 i Göteborg, 2 000 i Stockholm, 800 i Malmö och mellan 100 och 200 i Umeå, Örebro, Gävle, Kalmar o s v. SAC (syndikalisterna) har inte gjort någon sammanställning över själva strejken utan menar att en politisk strejk syftar till att få till stånd en kraftig opinionsyttring.
På Medborgarplatsen i Stockholm dominerade arbetslösa, ungdomar och studenter demonstrationen. Jag frågade efter folk som själva hade strejkat och hittade till slut Patrick, golvstädare på ett företag som anlitas av bl a Lindex och apotek.

Varför strejkar du?
– Det är alltid rätt att göra rätt även om vi inte är så många den här gången. Jag är en av tre i arbetslaget så strejken kommer få effekt. Många tror att det är invandrare och socialfall som kostar pengar men folk måste lära sig att det är inte där pengarna försvinner, det är dom som sitter i bolagsstyrelserna som kostar pengar.
Mathias Gardell på scenen ropade upp kändistalare som Göran Greider och Johan Ehrenberg, varvat med musik från Svenska Akademin och Kajsa Grytt.
Det som saknades var strejkrapporter och en maning till hur kampen ska tas vidare. Men det var ett väldigt tryck i talkörerna. ”Sänker ni a-kassan – sänker vi er”, ”Skrik på gator, skrik på torg, bort med Reinfeldt, bort med Borg!”, ”Inga pigor åt överklassen, låt dom städa de egna dassen” ropades när demonstrationen gick till Mynttorget och hade en gemensam avslutning med en demonstration initierad av Seko klubb 119 och klubb 20. Dessa hade samlat 400 på Sergels torg och lyssnat på tal av bland annat Peter Boström från bussförarna i Södertälje som visade på hur kamp lönar sig och Reinar Andersson från spärrvakterna som gick hårt ut mot LO-ledningens skandalösa uttalanden mot SAC:s strejk och mot politisk strejk i allmänhet.

Vad blir fortsättningen?
– Det finns ett utbrett stöd för en politisk strejk, 130 000 svarade på Aftonbladets webbfråga och 75 procent stödde kravet på politisk strejk. Men LO lär inte utlysa en sådan. Därför har vi i SAC diskuterat att ett nästa steg kan vara en folkomröstningskampanj i frågan. Den borgerliga alliansen har bara fyra rösters övervikt, det kan gå att pressa några att byta sida, svarar Torfi Magnusson, samordnare för SAC:s a-kassekampanj.
– Kampen måste fortsätta. Fortsätt anta uppropet för politisk strejk på arbetsplatserna och skicka till era fackföreningstoppar inför LO-styrelsens möte den 27 november. Det gäller att skapa högsta möjliga tryck i frågan. Om strejkkravet får bred spridning nu, kommer det att lägga grunden både för massdemonstrationer den 14 december och för strejkerna som måste komma i avtalsrörelsen, svarar Arne Johansson, samordnare för Rättvisepartiet Socialisternas a-kassekampanj.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!