”Rör inte våra universitet!”

2013-11-28 17:03:53
Den 15 november hade Förbundet Allt åt Alla i Stockholm tagit initiativ till en demonstration mot regeringens planer på att privatisera universitet och högskolor.
 
Trehundra studenter slöt upp mot den nya stiftelseformen, som innebär att universitet och högskolor omvandlas till privata stiftelser och som regeringen tillfälligt har lagt på is.
På demonstrationen talade Sandra Lindqvist, ordförande för Vänsterns studentförbund, som belyste hur regeringen satt en prislapp på våra utbildningar, vilket legitimerade principen om att utbildningen ­skulle vara en handelsvara i stället för en rättighet.
– Idag säger vi det högt och tydligt: En rättighet kan aldrig ha en prislapp!
 
Ruben Derkert från Studenter mot rasism varnade i sitt tal för en engelsk utveckling, där det för tio år sedan öppnades upp för vilka företag som helst att driva utbildningar och idag kan inga studenter från arbetarhem studera vidare för att avgifterna är så höga.
Ruben avslutade sitt tal med:
– Nu tar vi tillbaka makten över vår utbildning!
Demonstrationen tågade sedan till utbildningsdepartementet med slagord som: ”Utbildning är en rättighet – Ge fan i våra universitet!”
Siste talare var Gustav Ingman från Allt åt Alla, som bland annat  sa att:
– Vi måste även lära oss att ­kämpa igen innan de lägger fram förslaget på nytt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!