RS behöll mandaten i Luleå

2018-09-12 10:25:11

foto: Anton Lindbäck
Liv Shange Moyo är nu en av RS två ledamöter i Luleå kommunfullmäktige.

I Luleå lyckades Rättvisepartiet Socialisterna (RS), trots motvind i det politiska klimatet, behålla båda mandaten. Med stor risk för politiskt kaos i kombination med värre högerpolitik blir det ännu viktigare för RS att fortsätta bygga gräsrotskamp mot nedskärningar, rasism och sexism i Luleå och i resten av Sverige.

Under den senaste perioden har RS medlemmar och sympatisörer varit aktiva i att försvara våra parlamentariska platser. Det har inte varit lätt med tanke på att valrörelsen har dominerats av den politiska krisen som råder i toppen, där etablissemangets partier gungat kraftigt på grund av det rådande missnöjet som finns bland arbetare, unga och låginkomsttagare. Trots det lyckades Rättvisepartiet Socialisterna säkra mandaten vi haft genom att få 1 599 röster och 3,1 procent!
Relativt tidigt blev det påtagligt hur ensamma Rättvisepartiet Socialisterna varit ute på gator och torg på valaktiviteter, där de andra partierna har minskat sitt utåtriktade arbete rejält och istället fokuserat på tv-debatter, annonsering och reklam. Innehållslösa budskap har kunnat ses från nästan alla partier. 

Medan de andra partierna trots en påtaglig kris har haft enorma resurser för att driva sina valkampanjer med partistöd från skattepengar, har RS medlemmar och sympatisörer istället gått ut och diskuterat med andra arbetare, låginkomsttagare och ungdomar. Partiets valkampanj har finansierats av insamlingar från medlemmar och sympatisörer.
RS valkampanj har gått ut på att själva dela ut flygblad, sälja valmanifest, sätta upp plakat och kampanja genom dörrknackningar och valbyråer. I Luleå har partiet lyckats sälja 1 757 valmanifest under sex veckors tid. Våra valmanifest innehåller i grunden två saker: RS meritlista och vårt kämpande socialistiska program. Många har kommit tillbaka för att diskutera olika frågor som vi driver eller har vunnit.

Men det har inte varit en lätt valkampanj. De frågor som dominerat rikspolitiken har varit hur nästa regering ska bildas och i vilken formation. I början av året dominerades politiken av de så kallade hårda frågorna, det vill säga mer poliser, militär och hårdare tag. Detta följde till viss del med in i valrörelsen och är en av faktorerna som har gynnat SD.
Flera av riksdagspartierna har valt den enkla vägen för att vinna röster genom att kopiera SD:s retorik och politik. RS, som står upp mot rasism, nazism och försvarar rätten till asyl, har i årets val besvarat fler partier än SD om deras flyktingpolitik, retorik om invandrare och andra försök att splittra arbetare.
Det finns inte ett enda parti som har lyft behovet av arbetarkamp mot växande klyftor, nedskärningar, sexism, rasism och splittring förutom Rättvisepartiet Socialisterna. Under valrörelsen har vi varit med och protesterat mot SD och Jimmie Åkesson, Alternativ för Sverige och mot nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) i Boden.

Rättvisepartiet Socialisterna har i valkampanjen avslöjat S nedskärningsplaner i kommunen och spridit äldreupproret tillsammans med äldreomsorgspersonal, med krav på stopp på nedskärningar och mer personal. Denna fråga kommer att fortsätta vara viktig och där är Rättvisepartiet Socialisternas mandat avgörande för att kunna ta protesterna in i fullmäktige.
RS har utmanat den rådande politiken. Att vi lyckades behålla mandaten i Luleå är en bedrift, då vi har varit underdogs både ekonomiskt och i den mediala uppmärksamheten. Valresultatet talar sitt språk. Vårt politiska program, våra meriter och partiets medlemmar har varit vår styrka!
En av PRO:s medlemmar sade att RS var det bästa partiet att vara i kontakt med under valet och det är på grund av att våra representanter tagit deras frågor på allvar och visat på ett genuint intresse att vilja diskutera. Vi ses som en seriös motpart till det politiska etablissemanget och detta förtroende tänker vi förvalta. 

Den kommande perioden kommer att vara dominerat av politisk kris kring hur nästa regering ska bildas. Men även på lokal nivå gungar båten då S-styret tappar majoritet och i Norrbotten blir det ett maktskifte då Sjukvårdspartiet tar över tillsammans med M och C, där privatiseringar också är att vänta. Oavsett vilka av de etablerade partierna det är som styr är attacker på bostad, arbete och välfärd att vänta. RS kommer att vara kanalen för motståndet för personal och brukare mot nedskärningar och attacker.
RS tackar alla som gett stöd och som har röstat på oss, uppmanar alla att gå med i Rättvisepartiet Socialisterna – kampen mot rasism och högerpolitik fortsätter. Var med och bygg motståndet idag och förbered bygget av ett nytt socialistiskt och kämpande massparti för morgondagen!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!