RS Haninge: Bygg billiga hyresrätter!

2012-10-24 14:25:08
”Framtidens boende i Haninge” hette debattimmen under kommunfullmäktiges möte den 15 oktober. Det är en viktig fråga för haningeborna. Och akut.

I Haninge fortsätter bostadsbolaget Akelius att driva igenom stora hyreshöjningar. Nu har hyresnämnden beslutat att de resterande fastigheterna i Västerhaninge (Ringvägen 19-27 och Bokstigen 1-7) – där det har pågått social rensning i flera år – får en hyreshöjning på 7 procent.
Akelius förbereder också för att höja hyrorna kraftigt i Brandbergen. Samtidigt plockar ägaren ut 900 miljoner kronor i vinst.

Högerstyret i Haninge blundar för verkligheten.
Detta märktes i debattimmen om framtidens boende. Borgarna talade i allmänna ordalag om nya bostadsområden, ”spännan­de och levande stadsbilder”, caféer och butiker etc.
På det svarade Rättvisepartiet Socialisternas (RS) Lina Rigney Thörnblom:
– Det byggs inte nog med ­bostäder i landet, Stockholm eller i Haninge. Och framför allt byggs det inte tillräckligt med hyresrätter.
– Ja, vi har t ex de nybyggda lägenheterna vid Poseidons torg. men för att få kontrakt där måste man ha en inkomst på cirka 30 000 kronor per månad. Det är knappast något för unga, ensamstående föräldrar eller lågin­komsttagare.
Att ha bostad är en rättighet enligt oss, men inte enligt allian­sen som styr (högerpartierna och Miljöpartiet). På 20 år har 82 000 hyresrätter försvunnit i Stockholm. var fjärde person mellan 18-32 år bor hemma hos sina föräldrar. Det ökar trycket på Haninge i människor jakt på bostad.
– Just nu finns det en ledig lägenhet på Haninge bostäders hemsida. Det är mellan 200 och 300 anmälningar på varje lägen­het. De privata bostadsbolagen har fyra lediga lägenheter just nu.
– Akelius som kritiserades hårt för chockhyreshöjningar hymlar inte med att hyresrätter borde omvandlas till bostadsrätter. Det riskerar att leda till än färre hyresrätter i t ex Brandbergen, där Akelius äger en stor del av bostäderna.
– Att äga sin bostad är inte ett alternativ för alla, långt därifrån. Den ekonomiska krisen närmar sig Sverige och bostadsbubblan är nu mer uppblåst här än den var på Irland då den brast där. Och vi vet hur det gick till.
– Rättvisepartiet ­Socialisterna vill satsa på byggande där mark – och exploateringskostnader hålls ner till förmån för klimatsmarta lösningar och låga ­hyror.
Ingen av borgarna ville ta replik mot Lina Rigney Thörn­bloms (RS) anförande.

RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!