RS i kommunfullmäktige: Pengarna ska tillbaka!

2010-04-15 12:44:34
På måndagens utdragna kommunfullmäktigemöte i Haninge tog Rättvisepartiet Socialisterna (RS) strid mot högerledningens vinstkrav på kommunal verksamhet och argumenterade för att överskotten ska tillbaka till nämnderna, med ett ett eg­et förslag på att överföra 92 miljoner kronor till skola, social, barn- och äldreomsorg. På punkt efter punkt attackerades även högerledningens skrytsamma och illa vinklade årsredovisning.

För Rättvisepartiet Socialisterna är det en självklarhet att överskott från kommunal verksamhet ska tas med från tidigare till nästföljande år. Haninge kommun gjorde förra året en vinst på 94,2 miljoner kronor; hela tre procent av kommunens samlade skatter och statsbidrag.
Överskotten behövs, argumenterade Rättvisepartiet Socialisterna, för att återställa kvaliteten i kommunens verksamheter efter flera års nedskärningar. Ytterligare satsning­ar skulle behövas för att exempelvis återställa personaltäthet och möjliggöra löneökningar enligt lärarförbundens och kommunals avtalskrav. Dessa satsningar finns inte budgeterade för idag men däremot i Rättvisepartiet Socialisternas alternativa budget, t ex genom besparingar på representation, partistöd, arvoden och konsulter.

Folkpartiets Tommy
Lundin (FP) gick till attack mot Rättvisepar­tiet Socialisternas ”oansvariga politik” som inte tar hänsyn till det svå- ra ekonomiska läget.
– Den ekonomiska krisen utlöstes av samma nyliberala idéer folkpartiet försvarat. Vi vägrar accepte- ra att notan för bankernas och spekulanternas kris ska övervältras på vare sig kommunerna, välfärden el­ler vanliga arbetare, svarade Rättvisepartiet Socialisternas kommun- fullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson (RS).
Högerledningens förslag vann, men trots att nämnderna inte får använda pengarna så tillhör de fortfarande nämnderna och räknas som skuld till verksamheten – en skuld från högerledningen, som Rättvisepartiet Socialisterna kommer att påminna om och kräva ut varje gång nya nedskärningar väntar.

– Fyra skolor har slagit ihop klasser för att spara pengar genom färre lokaler och färre lärare. Samtidigt visar fakta att bara 56 procent av eleverna upplever att de har arbetsro i skolan. Jag antar att det inte är så för heltidspolitikerna här i kommunhuset, sa Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Lina Thörnblom (RS) i sin kritik av kommunens årsredovisning.
– Klasstorlekarnas storlek har ingen betydelse för resultaten, basunerade Martina Mossberg (M) ut och hänvisade till kommunens ”forskning”.
– Du syftar på den 13-sidiga broschyren Lusten att lära och åter till kunskap, knappast ett omfattande verk! Ni räknar med små special­klasser med två eller tre elever som behöver extra hjälp för att förfalska fram ett negativt samband mellan små klasser och bättre resultat!, kontrade Mattias Bernhardsson (RS) och fortsatte med att hänvisa till den tunga internationella forskning som visar att små klasser ger bättre resultat, speciellt för elever från utbildningsmässigt svagare grupper.
Martina Mossberg (M) gled un­dan debatten med att hon inte kun­de citera ur minnet från kommu- nens egen ”omfattande forskning”.

Folkpartiets kommunalråd Tom- my Lundin (FP) sa att han minsann inte ville ställa upp på några skattehöjningar för att betala Rättvisepartiet Socialisternas reformer.
– Vi vill inte höja skatterna, vi vill ta tillbaka statsbidragen som kommunerna förlorat istället för att de pengarna går till banker som de­lar ut bonusar till cheferna, svarade Lina Thörnblom (RS).

RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!