RS i valet: Dags för vårduppror!

2010-04-21 15:39:20
Den 13 april anordnade Vårdförbundet i Norrbotten en debatt om framtidens vård i Norrbotten. Partier från Luleå kommun och Norrbottens landsting deltog, och även flera intresseföreningar var inbjudna.

– Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kämpar för mer resurser till vården och hela offentliga sektorn – då verksamheten idag är alltför slimmad på grund av stora nedskärningar. Jag själv har problem med flera kroniska sjukdomar och tror att många långtidssjuka delar mina erfarenheter: att det finns stora resursbrister i vården. Stafettläkare är ett stort problem i primärvården, sade Johanna Evans från RS i Luleå i sitt inledande tal. Hon sade vidare att:
– De som är kroniskt- eller multisjuka får inte tillgång till den långsikti-ga behandlingsplan man skulle behö- va, utan får träffa nya läkare hela ti­den och alltför mycket behandlas ba­ra med piller. Det är en ohållbar situ- ation för oss som är sjuka och jag kan även tänka mig att personalen drabbas hårt, då färre anställda ska göra allt mer.

Efter att alla politikerrepresentanter fått hålla sina inledande tal så fick publiken komma med inlägg.
– Nu tycker ni att vi är en viktig grupp, men i mellanvalsperioder är vi ointressanta för er! Det går inte att lita på politikerna idag, sade en talare från PRO.
Andra talare påpekade att de dyra läkemedlen bara gynnar läkemedelsbolagen, och tyckte att man behöver satsa mycket mer på förebyggande arbete.
– Hur kommer vi dit med allt som vi ska göra? Det skärs ned på oss som kan jobba med förebyggande arbete, sade Erika Olsson från Vårdförbundet.
Sedan fick alla politikerrepresentanter säga några avslutande ord.

– Det grundläggande problemet i vården idag är att det finns för lite resurser på grund av alla nedskärningar. Samtliga politiker som talat före mig pratar vackert om vården, men de är de som har genomfört alla nedskärningar! RS anser att det behövs en massiv upprustning av vården, och vi är aktiva året om – oavsett om det är val eller inte, sade Johanna Evans. Hon sade också att det finns pengar i samhället och gav bankpaketen och bonusar som exempel, men att det krävs kamp för hur resurserna ska fördelas.
– Kampen i Västernorrlands ­landsting, som har förhalat nedskärningarna, måste sprida sig över hela landet. RS tar initiativ till och stödjer kamp som bryter ut, avslutade Johan­na Evans, vilket åhörarna applådera­de.
RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!