RS Luleå: Inga delade turer med vår budget

2012-06-07 10:55:42
I Rättvisepartiet Socialisternas alternativa budgetförslag för Luleå kommun får Socialnämnden 36 miljoner kronor mer än i styrande Socialdemokraterna och Miljöpartiets budgetförslag, bland annat för att avskaffa delade turer och höja personaltätheten. Även skolan kompenseras för de ökade behoven medan 20 miljoner kr sparas på politikerlöner, partistöd m m.

RS budgetförslag ger en tydlig ­signal om att det går att föra en politik utan nedskärningar och försämringar och med satsningar på t ex höjda löner, men att en sådan politik, för att bli långsiktig, måste kopplas till kamp för mer resurser och mot kapitalismen och dess kriser.
– För 2013 täcker vi det underskott som uppstår för att täcka behoven i skolan och socialförvaltning­en med en utdelning av ansamlade vinstmedel i de kommunala ­bolagen. För att klara behoven på längre sikt måste det till en massiv kampanj med demonstrationer och strejker för pengarna tillbaka till kommuner och landsting, ta från banker, ­storföretag och de allra rikaste, säger Göran Thyni, en av RS tre kommunfullmäktige­ledamöter.
Skolan i Luleå har ”effektiviserat” (läs skurit ned) 114 miljoner kr 2006-2011. Argumentet har varit att det blir färre barn, ändå har många nedskärningar inte varit kopplade till antalet barn/elever, t ex nedläggning­en av vikariepoolen. Nu vänder elevutvecklingen och det blir fler barn, men inte mer resurser.

– När det blir färre barn dras resurserna ned direkt, men när det pekar åt andra hållet tillförs inte de resurser som behövs! Så agerar nedskärningspolitiker, och det är ­barnen och personalen som får betala priset! I Rättvisepartiet Socialisternas budget får skolan full täckning för de ökade behoven, samt 20 miljoner extra för att börja höja personaltätheten och återuppbygga elevvården, säger Johanna Evans, ersättare i kommunfullmäktige för RS.
24 miljoner kr satsas på att höja lägstalönerna till 20 000 kr i månaden för ett heltidsjobb, samt till höjda löner för sommarjobbare. 5 miljoner kr extra satsas på kollektivtrafiken för nya linjer och lägre taxa. 2 miljoner kr satsas på drogfria mötesplatser.
Förutom mer resurser innebär RS budget stopp för privatiseringar, ett tillbakatagande av privatiserad verksamhet i egen regi samt att mer av tekniska förvaltningens arbete också ska ske i egen regi. Det är bra för personalen och blir dessutom billigare.
Men budgeten innebär inte mer pengar till ”allt”. RS drar ned på politikerarvoden, partistöd och ­onödiga kurser och konferenser med 20 miljoner kr. RS vill omförhandla avtalet med den kommersiella elithockeyn så att de betalar full hyra för de kommersiella lokaler de nyttjar. Budgeten för EU-bidrag, näringslivsstöd och marknadsföring minskas och kostna­derna för sjukskrivningar minskar när arbetssituationen förbättras med satsningarna på mer personal.

– Det är fullt realistiskt att rusta upp den kommunala välfärden, men då krävs en socialistisk politik av verkliga arbetarföreträdare som backas upp av kamp underifrån av perso­nal, elever, brukare och alla som berörs. Med vår budget visar vi vad som är möjligt, men också att det behövs kamp mot den kapitalism som står mellan oss och ett ­samhälle som tillgodoser behoven istället för direktörers vinstintressen, avslutar Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige.

RS Luleå
(Hela budgeten finns att läsa på rslulea.wordpress.com)
I valet 2010 fick ­Rättvisepartiet Socialisterna 2 211 röster, och tre mandat i Luleå kommunfullmäk­tige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!