RS Luleås kommunala alternativbudget

2007-06-13 12:26:33
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Luleå vill bland annat satsa på:

Skolan Medan s vill fortsätta att skära ned på skolan, så vill RS satsa 20 miljoner. RS vill återställa den minskade lärartätheten genom att behålla de lärare som finns när elevantalet minskar. RS vill minska barngruppstorleken i skola och förskola och anställa mer elevvårdande personal.
Höjda löner Lönegapen mellan tjänstemän och arbetare, och även mellan verkstadsarbetare och kommunalare, har ökat. 45 procent av kommunals medlemmar tjänar under 18 000 kronor per månad. Därför vill RS höja lägstalönerna för anställda i Luleå kommun till 18 000, och dessutom ersätta individuella löner med en rejäl lönetrappa. RS vill avsätta 25 miljoner till detta.
Ökad personaltäthet För att komma till rätta med den höga sjukfrånvaron bland kommunens anställda, framför allt bland lågavlönade kvinnor, vill RS minska arbetsbelastning och stress genom att öka personaltätheten på de mest utsatta arbetsplatserna, samt även ge rätt till heltid.
Övriga satsningar RS vill satsa på rehabilitering av sjukskrivna, utbyggd kollektivtrafik, skydd för misshandlade kvinnor, missbrukarvård och drogfria mötesplatser i stadsdelar.
Detta kostar totalt 17 miljoner mer är majoritetens budget.
Rättvisepartiet Socialisterna vill stoppa alla utförsäljningar och privatiseringar av kommunal verksamhet, exempelvis lokalvård.
Det allmännyttiga bostadsföretaget Lulebo ska inte få sälja ut fler lägenheter.
Finansiering För att finansiera satsningarna på totalt 91 miljoner mer än majoriteten, vill RS spara 15 miljoner på indragna politikerförmåner och minskat partistöd.
Personaltätheten höjs genom att resultatet minskas med 17 miljoner. Vidare bör satsningarna på personalen minska kostnaderna för sjukskrivningarna med 8 miljoner. Men detta, och ytterligare några mindre besparingar på EU-bidrag etc, räcker inte för att finansiera alla RS nödvändiga satsningar.
Därför kräver RS att kommunen skall inleda en kampanj för att få tillbaka de statsbidrag som staten dragit in under de senaste decennierna.
Rekordvinsterna i storföretagen visar att det finns pengar i samhället. Om företagens makt och vinster utmanades skulle det inte vara några problem för staten att öka bidragen till kommunerna.
Minst 30 miljoner räknar RS med att en sådan kampanj kan ge till Luleå kommun.
Erland Gadde

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!