RS-möte på Seskarö

2007-06-20 14:06:38
Söndagen den 17 juni höll Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå partiföreningsmöte i Folkets hus på Seskarö.

Att RS i Luleå valde den platsen för sitt möte var för att det nu är 90 år sen hungerkravallerna utspelades på ön. Erland Gadde höll en mycket informativ inledning om kravallerna (se artikel i Offensiv från 31 maj). Därefter följde en bra och inspirerande diskussion, som även tog upp hur läget var i övriga landet 1917 då bristen på mat fick folket att enas och kämpa, till och med mot gevär.
Hungerupproret visar vad kollektiv kamp kan åstadkomma.
Efter diskussionerna gick vi på en rundvandring bland minnesmärken. Vi stod på kajen i Leppäniemi där arbetarna gick iland efter att ha varit häktade, vi såg stenen som restes 1967 till minne av händelserna 1917. På den står det talande: Brottet var hunger.
Dagen avslutades med grillning på Tromsövikens strand, där diskussionerna fortsatte bland oss 19 mötesdeltagare.
Sammanfattningsvis kan man säga att dagen gav en god historisk lektion och inspiration till fortsatt gemensam kamp.

Signe Engström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!