RS-protest mot chockhöjda elpriser

2006-09-12 22:30:20
2 800 kronor, 3 600 kronor, 4 260 kronor, 4 500 kronor… Det är exempel på elräkningar (för 3:or, inklusive årsavstämning) som dumpit ner i brevlådorna de senaste dagarna.

I måndags genomförde Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå en aktion på Tunastigen, där många drabbats speciellt hårt av de ständigt höjda elpriserna,
– Jag ringde Luleå Energis VD Gunnar Eikeland och sa som det är: Jag kommer inte betala, jag kan inte, säger Laini Lindgren som fått en elräkning på 2 384 kronor.
– Vi måste gå till botten med detta. Det behövs en rejäl sänkning. Hälften av min räkning går till vinst och det är vi fattigfolket som får betala. Vattenfall är en av skurkarna, trots att det är statligt.
Lainia Lindgren uppmanar till protester:
– Hallå folk, vakna upp! Vart håller vi på hamna?
John har fått en räkning på 4 260 kronor. Han frågar:
– Vad ska jag göra? Jag har en lön på 10 000 som ska försörja familjen. Om jag gå med på avbetalningsplanen går femhundra varje månad ner i det här hålet, säger han.
Några minuter senare är han tillbaka med ett kontraktspapper som Luleå Energi vill att han ska skriva på. Som om det inte vore nog vill företaget att han ska betala dröjsmålsränta för avbetalningarna.

Europas dyraste el

– Kommunen måste ställa upp för sina invånare. Det här är helt orimligt, ska man släcka ner lägenheterna?
– Vi kräver att kommunstyrelsen trycker på regeringen att agera, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna.
Folk är chockade, står med gråten i halsen och elräkningen i handen. Luleå Energi menar att de bara tar ut 3 öre mer per KWh än inköpspriset från Vattenfall.
Avregleringens pris är: Europas dyraste el och rekordvinster för elbolagen. Vattenfall, Fortum och Eon gör en vinst på ofattbara 64 miljarder. Och det är inte vattenbrist i Lule älv!
På bara ett och ett halvt år har elpriset tredubblats.
Men det blir ännu värre: den senaste höjningen, från 55 öre till 70 öre, börjar den 15 september och ger ännu inte fullt utslag på dessa räkningar.
Göran Perssons svar: ”Det farligaste vi kan göra, det är att börja sänka elpriserna … ni får spara energi!” (SVT:s partiledarutfrågning). Diskmaskin och torktumlare ses som lyx idag.
Regeringen höjer t o m energiskatterna med 13 miljarder nästa år, vilket motsvarar 4 000-5 000 kronor för en normal villa. Moderatalliansen vill privatisera Vattenfall, vilket gör det ännu värre.
Rättvisepartiet Socialisterna kräver:
• Sänkta och reglerade elpriser på en grundval av offentligt ägande och hushållning med energin.
Har du exempel på hutlösa elräkningar och vill protestera?
Kontakta Offensiv eller RS Luleå: 0920-22 08 74.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!