Detta är en mycket allvarlig anklagelse som Kolo/Coates helt och hållet avvisar.
Detta och allt fler försök att tysta media i Kina visar att bakom fasaden av en ”stark och framgångsrik regering” är kommunistpartiets 60-åriga diktatur ytterst osäker.
Vincent Kolos förespråkande av oberoende fackföreningar och stöd till arbetarnas rättigheter i Kina, genom regelbundna artiklar på den förbjudna vänsterhemsidan chinaworker.info, har tydligen skakat om dem styrande i Kina.
De kinesiska myndigheternas agerande är inte enbart riktat mot utländska journalister eller kritiker.
Dagen innan Laurence Coates stoppades, den 15 oktober, blev den kinesiska medborgaren och skribenten Li Jianhong – även hon med kopplingar till Sverige – stoppad från att resa in i Kina.
Detta betyder i praktiken att hennes medborgarskap har återkallats och att hon har landsförvisats, vilket är en flagrant illegal handling av de kinesiska myndigheterna.
Li Jianhong har inte anklagats eller dömts för att ha brutit mot någon lag i Kina. Hon har varit baserad i Sverige sedan slutet av 2007 på inbjudan av Stockholms stads kulturnämnd. Orsaken till hennes landsförvisning är bland annat att Li är en av undertecknarna av manifestet Charta 08 som kräver demokratiska rättigheter och att hon uttalat kritik mot massakern på Himmelska fridens torg 1989. När Li Changqing år 2008 vann Golden Pen-priset var det Li Jianhong som för hans räkning tog emot priset vid ceremonin i Göteborg.
När det gäller Vincent Kolo/Laurence Coates, medverkade han nyligen i en bok (Tiananmen 1989, Seven weeks that shook the world, utgiven i maj 2009), som är officiellt förbjuden i Kina.
Li Jianhong och Kolo/Coates befinner sig båda för tillfället i Hongkong för att protestera mot dessa två separata men liknande blockeringar av deras respektive inresa till Kina.
Den kinesiska regimens handlande visar att medan den ofta framställer sig själv som oriktigt porträtterad eller baktalad av utländska journalister, behandlar den alla kritiker, oavsett nationalitet, med liknande fientlighet, även om den förbehåller kinesiska medborgare den hårdaste behandlingen. Li Jianhong riskerar att mot sin vilja utvisas från Hongkong till Sverige under de kommande dagarna. Hongkongs speciella administrativa regionsregering visar en uttalad trend på senare tid att anpassa sig till Pe-kingregeringens nycker och försvaga sin egen autonomi, enligt återföreningsavtalet ”Ett land, två system”.
Denna vecka avslöjades det att polisen i Hongkong i hemlighet avvisade en kinesisk oliktänkande, Zhou Yonggjun, en av ledarna för protesterna 1989, till fastlands-Kina där han hålls i förvar i ett fängelse i Shenzhen utan tillgång till advokat eller kontakt med sin familj. Zhou tog sig illegalt in i Hongkong i september förra året, men enligt lagen i Hongkong borde han ha skickats tillbaka till USA, där han vistats sedan 1992.
Dessa fall är endast de senaste i en våg av förtryck mot oliktänkande och försök att tysta journalister och rättighetsadvokater som nått en ny höjdpunkt i år. Detta är på grund av den kinesiska regeringens nervositet över den ekonomiska krisens effekter och en rad av politiskt laddade årsdagar (1949, 1959 och 1989).
Det utgör en skarp kontrast mot bilden av en kraftfull, självsäker regim som framträdde under nationaldagsfirandet den 1 oktober i Peking.
Laurence Coates (Kolo) säger att han förväntar sig att de svenska myndigheterna ska avge en kraftfull protest mot de två fallen som oroande nya exempel på försök att tysta media och offentlig debatt.
Måndagen den 19 oktober deltog Laurence Coates och Li Jianhong tillsammans med demokratiförespråkare i Hongkong i en protest vid den kinesiska regeringens sambandskontor i Hongkong. Vid den protesten greps Li Jianhong på nytt och hon kvarhölls av polisen i två timmar.
Deras fall tas också upp av människorättsadvokater och demokratiförespråkande medlemmar av Hong- kongs parlament.
Offensivs redaktion