Rysk flyktingfamilj fruktar utvisning

2009-08-12 15:20:14
– Vi har tvingats fly från Ryssland, inte för att söka ett bättre liv utan helt enkelt för att rädda våra liv. Men Migrationsverket har ingen aning om situationen för oss – de tror att det har blivit bättre i Ryssland och vill deportera oss. Det säger en rysk flykting till Offensiv. Han vill inte upp­ge sitt namn av rädsla för repressalier.

Han greps då han deltog i en uppmärksammad demonstration mot den ryska regeringen. Han häktades i 6-7 timmar utan att anklagas för något och polisen togs hans fingeravtryck Sammanlagt arresterades 90 personer, plus 60 gripna i den samtidiga protes­ten i St Petersburg.
Amnesty International hörde till dem som hårt kritiserade specialpolisen OMON:s brutala attacker på demonstrationerna. 54 personer sökte läkarvård efter att ha blivit sparkade och slagna med batonger. Nästa steg var att han anklagades för att vara knarklangare. Hans barn fick inte gå i skolan, de hade inte längre tillgång till sjukvård och lägenheten genomsöktes i jakt på förbjuden litteratur.

Han greps därefter ytterligare två gånger. Trakasserierna och hoten mot honom, hans hustru  och deras barn gjorde att de tvingades fly till Sverige. Han flydde med sin familj till Sverige därför att den svenska ambassaden var en av de få som inte bara bad ho­nom att klaga hos den ryska polisen. Han hade också förhoppningar om Sveriges ”socialism, ekologi och barnomsorg”.
Förföljelsen av hans vänner har ökat under 2008 och i år. De har skuggats per bil och till fots, och de­ras bilar har saboterats av ungdomsgäng med kontakter högt uppe inom polisen. En planerad demonstration fick flyttas sedan fler än 20 lastbilar med soldater ställts upp på det ursprungliga torget. Särskilt hårt attackeras de som talat med utländska jour- nalister.
Den 22 november misshandlades en aktivist, Jurij Tjervochin, till döds, strax efter att han berättat för sina vänner att han var övervakad. Ingen tror att polisens utredning av fallet ska leda till något.
Migrationsverket har kallt avvisat hans ansökan om uppehållstillstånd.  Migrationsverket påstår att ”mänskli­ga rättigheter i Ryssland i de allra fles­ta avseenden förbättrats avsevärt se- dan Sovjetunionens upplösning”.
Man blundar för det ökade förtrycket av regimkritiker som ägt rum under de senaste åren.

Flera har dödats, med journalisten Anna Politkovskaja, advokaten Stanislav Markelov och medborgarrättsaktivisten Natalja Estemirova som de mest kända offren.
Mot flyktingar riktas också anklagelsen om att de som söker asyl ut­omlands eller kritiserar regeringen är ”landsförrädare”. Den ryska säkerhetspolisen upprättar svarta listor på flyktingar som Migrationsverket vill utvisa från Sverige. Migrationsverkets nej gör därför att många tvingas gömma sig i Sverige. För den flykting vi talat med innebär det att familjen inte längre har någonstans att bo efter den 24 augusti.
Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna kräver att ryska politiska flyktingar, liksom andra gömda flyktingar, ska få uppehållstillstånd.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!