Ryssland: Polisen grep aktivister som protesterar mot drakoniska anti-hbtlagar

2012-12-20 17:38:47


Igor Yasin

Tio personer greps igår, onsdag 19 december, i Moskva efter en protest mot de senaste försöken att införa drakoniska anti-hbtlagar. De hålls fortfarande i polisens förvar. De inkluderar en ledande medlem av den ryska CWI, Igor Yasin, och journalisten Elena Kostyuchenko.
Hon var den första utländska journalisten att komma till Zhanaozen, västra Kazakstan, efter massakern på oljearbetare i december för ett år sedan . Den information Elena Kostyuchenko fick fram gjorde mycket för att avslöjaregimens brutalitet .

De tio som greps igår fördes till domstol i morse och åtalades för "huliganism", som kan ge dem fängelse i upp till 15 dagar och att de kan tvingas tillbringa nyårsledigheten i fängelse. Men domaren läste polisens protokoll under domstolsförhandlingen och förklarade att det avslutats felaktigt, skickade tillbaka det till polisen att omformulera. Under tiden är de tio fortfarande i arrest.

Gårdagens fredliga demonstration blev attackerad av en grupp ryska ortodoxa högerligister. En video som lagts fram av polisen som bevis visar tydligt att det var demonstranterna som attackerades och att de endast agerat för att försvara sig. Huruvida detta kommer att beaktas av domaren när ärendet slutligen hörs återstår att se.

Vänligen skicka brådskande protester till ryska ambassaden. Protestera mot de omotiverade gripandena och kräv omedelbar frigivning av dem som hålls i Meshanskoe polisstation, Moskva.
 
Presstopp: Igor, Elena och 8 andra släpptes idag, den 20 december.
———————–
Uttalande från Rättvisepartiet Socialisterna: Frige hbtq-aktivisterna!
Till: rusembassy@telia.com
Kopia: forbund@rfsl.se

Till Ryska Federationens Ambassad i Stockholm och RFSL för kännedom
Tio personer, däribland Igor Yasin och Elena Kostyuchenko, greps på onsdagen i Moskva efter en protest mot det senaste försöket att anta skandalösa anti-HBT-lagar. De gripna uppges ha förts till Meshanskoe polisstation i Moskva, efter flera timmar i extrem kyla i en kall polisbuss (i minus 20°C). Det har ryktats att de anklagas för huliganism, vilket skulle kunna ge fängelse i 15 dagar.
Rättvisepartiet Socialisterna kräver att den Ryska Federationens ambassad vidarebefordrar vår protest och krav på de gripnas omedelbara frigivande tillsammans med att alla falska anklagelser dras tillbaka till er regering och berörda myndigheter!
Vi vill också uttala vårt stöd till kampen för alla hbtq-personers rättigheter i ert land!

På uppdrag av Rättvisepartiet Socialisternas verkställande utskott.
Stockholm den 20 december 2012
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!