S-kris efter ny vårdslakt i Sollefteå

2016-09-29 13:38:51

foto: Per Johansson
S i Västernorrland har tappat all trovärdighet och är i en såväl extern som intern kris.

BB, all slutenvård och operationsverksamhet inom kvinnosjukvården vid Sollefteå sjukhus föreslås läggas ned. Beskedet från Hälso- och sjukvårdsförvaltningens ledning i förra veckan var väntat. Befolkningen och vårdpersonalen i Ådalen är luttrad vid det här laget. Men kritiken och misstron mot landstingets ”sparförslag” var omedelbar.

Leif Ehlin, överläkare och sekreterare i Ångermanlands läkarförening, kommenterade förslaget i Västernorrlandsnytt. Han ifrågasätter varför landstinget inte fokuserar på var de har de ”röda siffrorna” 

– Vi betalar stafettläkarna 300 miljoner kronor just nu. Stafettsjuksköterskorna är uppe i 40 miljoner kronor nu vid halvårsbokslutet. Att ”möjligen” spara in 15 miljoner på det här förslaget är småpengar i sammanhanget, säger han och menar att kostnaderna för den utomregionala vården kommer att öka när landstinget avlövar sjukhuset i Sollefteå. Konsekvenserna äter upp besparingen.

– Man har inte räknat med att transportkostnaderna kommer att öka. Sen blir det svårare att rekrytera doktorer och att utbilda ST-läkare utan förlossningsavdelning.

Beslut i BB-frågan kommer att tas senare i höst, men nedläggningsförslaget blev droppen för flera socialdemokrater i Ådalen. Förra S-landstingsrådet Ewa Söderberg säger att hon inte kommer att rösta på sitt parti i nästa landstingsval. 

Det deklarerar även Malvina Falk-Hamberg, socialdemokrat och kommunfullmäktiges förste vice ordförande i Sollefteå, att hon och många fler inte heller tänker göra: 

– Vi pratar ständigt om den feministiska regeringen vi är, vi pratar om hur socialdemokraterna satsar pengar på barn och kvinnosjukvård och hur vi kan få hela landet, länet och kommunen mer jämställt. Hur ska vi kunna driva ett förslag som går helt emot den feministiska politik vi för?, säger hon till allehanda.se. 

Malvina, som är 21 år, har också valt att lämna SSU:s distriktsstyrelse där hon har drivit sjukhusfrågan då hon ”är besviken på SSU som har valt att inte vara en del av landstingdebatten, utan snällt och tyst ställt sig bakom partidistriktet”.

Nätverket och föreningen ”Ådalen reser sig” mobiliserade till de historiskt stora demonstrationerna i Kramfors och Härnösand förra året. Både Sollefteå och Kramfors arbetarekommuner spelar en stor roll i nätverket. 

Genom Stefan Kanerva, känd socialdemokrat från Kramfors, meddelar man nu att föreningen kommer att göra en förstudie om möjligheten att driva Sollefteå sjukhus vidare i en lokal kooperativ form. Förstudien kommer att ledas av socialdemokraten Linnea Sten­klyft som i våras i protest hoppade av sin post som vice landstingsråd. Studien planeras vara klar före årsskiftet och Stefan Kanerva säger till Västernorrlandsnytt att han tror att en ny driftform för sjukhuset kan vara klar redan efter årsskiftet.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv  säger:

  • Nej till nedskärningar och privatiseringar. Omedelbar upprustning av vården i offentlig regi – behoven ska styra. 
  • Fler anställda på bättre villkor. Kraftigt höjda vårdlöner och förkortad arbetstid. Bryt trenden – öka antalet vårdplatser. Låt bank- och bolagsvinster samt de rika betala. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!