S-kupp i Pajala med V:s stöd

2017-01-23 15:41:50
Som vi berättade i Offensiv förra veckan nominerade Socialdemokraternas medlemmer vid ett välbesökt möte med stor marginal Ulrica Hammarström till nytt kommunalråd efter att Harry Rantakyrö avgått efter hårda interna strider.
Vid måndagens kommunfullmäktige valde dock elva av Socialdemokraternas 15 ledamöter att inte rösta på sin medlemmars kandidat, utan istället röstade de med stöd av Vänsterpartiet fram Jan Larsson som kommunalråd och Anna Kumpula Kostet som vice kommunalråd.
Den förre vänsterpartisten Jan Larsson är den som Harry Rantakyrö har pekat ut som den som har manövrerat bakom hans rygg och nu blir han alltså kommunalråd. På NSDs fråga om vad som är viktigast nu svarade Jan Larsson ”Stabilitet och arbetsro” och Anna Kumpula Kostet ”Budgetbalans”.

Det är tydligt att den socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen planer på massiva nedskärningar i framförallt byarna har splittrat Socialdemokraterna som nu alltmer är två partier i ett.
Att Vänsterpartiet gör upp med de odemokratiska och nedskärningsivrande kuppmakarna i kommunfullmäktige är inget annat än en skam för partiet.
Med all sannolikhet är den här striden långt ifrån över. Om inte annat riskerar Socialdemokraterna ett katastrofresultat i nästa val, eller att stora delar av dagens kommunfullmäktigedamöter åker ut.
Med Vänsterpartiets ytterst ode­mokratiska agerande finns det också risk för att missnöjet tar sig uttryck högerut.

Vad som behövs i Pajala är ett nytt demokratiskt kämpande gräsrots­parti som verkligen tar strid mot nedskärningarna och även på riks­nivå ifrågasätter den svältkur som landets glesbygdskommuner lever under, samtidigt som de rikaste badar i pengar.
Bara de tre rikaste i Sverige har tillsammans en förmögenhet som är mycket större än vad samtliga landets kommuners och landstings verksamhet kostar under ett år. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!