S och V-styret i Boden vill sälja ut allmännyttan

2013-07-02 10:48:25
Bodens kommun planerar att sälja ut stiftelsen Bodenbo till privata Sveafastigheter. Om allmännyttan privatiseras kommer det att slå tillbaka på hyresgästerna, men S-kommunalrådet har bara vinstintresset för ögonen. Frågan har nu infekterats med odemokratiska beslut mellan Bodenbo och kommunpolitiker.

Först i Norrland med att sälja ut den kommunala allmännyttan, så skulle affären se ut enligt Hyresgästföre­ningens tidning Hem & Hyra.
Tidningen avslöjade inte bara kommunens intentioner med utför­säljningen, utan lyfte även fram att det Stockholmsbaserade företaget Sveafastigheter gör förluster sedan 2009.
Hyresgästföreningens ­förhandlare Roger Enbom säger i Hem & Hyra att en utförsäljning av Bodenbo skulle slå tillbaka på hyresgästerna och att risken är att det nya företaget ­skulle plocka ut vinsterna till något annat.
Det tidigare Alliansstyret sålde ut äldreboendena för fem-sex år sedan, vilket resulterade i 25-åriga avtal mellan kommunen och Sveafastighe­ter som dessutom innebär att kommunen ska stå för fastighetsskötsel, trots att ett privat företag äger fastig­heterna. Detta är något som S-kommunalrådet Torbjörn Lidberg nu använder som svepskäl för att S och V ska kunna göra samma kortsiktiga vinster.
Sedan valet 2010, som vanns av den så kallade rödgröna alliansen i Boden, har S och V redan lyckats med att rasera ekonomin, lyfta in de skandalomsusade riskkapitalisterna Carema till hemtjänsten, stänga och riva skolor, ta busskorten från skol­ungdomarna samt kasta bort pengar på lyxresor och konsultarvoden.

Nu utspelas ett politiskt högspel mellan Bodenbo och politikerna i lokalmedia, det hela ser ut som en fars men luktar som en odemokratisk kupp.
Efter att Hem & Hyra samt lokal­tidningen NSD skrivit om den tilltänkta utförsäljningen kom svaret från Bodenbo: Vi kan inte säljas och vi vill inte säljas. Bodenbo är en fri-stående stiftelse med en styrelse som tillsätts av kommunfullmäktige som på grund av bolagsformen inte kan säljas som helhet.
Bodenbo själva kan däremot sälja delar av sina fastigheter, men nu har Bodenbos styrelse enhälligt röstat nej till en utförsäljning. Kommunalrådet Lidberg tänker däremot fortsätta att driva frågan till en utredning om ny bolagisering (läs utförsäljning).
Nyligen meddelade vd:n för Bodenbo, Anna-Karin Eriksson, att hon avgår vid årsskiftet. Samma dag tog stiftelsens ordförande Rasmus Joneland, tidigare V-ordförande, det helt egna beslutet att plocka bort henne från jobbet (med bibehållen lön på 65 000 kronor i månaden). Att styrelsen tidigare var enig mot utförsäljning verkar inte hindra Joneland från att bedriva ett taktiskt mullvadsarbete från S & V för att med alla medel genomföra utförsäljningen av allmännyttan.
Nu krävs kamp från hyresgästerna och Hyresgästföreningen mot högerpolitiker och krämare till försvar för allmännyttan. Upprusta och bygg nya lägenheter istället för att sälja ut och lyxrenovera.
Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!