S och V tappar i Västernorrland

2010-10-13 16:11:30
De senaste årens vårdslakt i Västernorrlands landsting ledde till att S + V-majoriteten tappades i valet. Dock blev inte valnederlaget särskilt stort.

Just nu pågår förhandlingar mellan ”Vårdalliansen” (de fyra borgerliga partierna), Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet.
Enligt oppositionsrådet Hans Hedlund från Centerpartiet kommer vi att få vänta till slutet av oktober innan vi får se hur nya majoriteten och deras politik ser ut. Formellt utses den nya landstingsstyrelsen av landstingsfullmäktige den 9 december.

Ingen ska ha några illusioner om den nya ledningen som håller på att skapas. Som vi i Rättvisepartiet Socialistena påpekade i valrörelsen har alla partier stått bakom de stora sparkraven. Skillnaderna har varit mindre nyanser var man ska skära ner.
Moderaterna i länet har länge krävt mer neddragningar i Sollefteå för att istället satsa på Sundsvalls sjukhus. Mot slutet av valrörelsen blev de dock mer svävande i den frågan, vilket kanske var ett resultat av försöken att samarbeta med Sjukvårdspartiet som har sagt att det vill ha ”tre fullvärdiga akutsjukhus”. Men kanske innebär det ändå att lägga ned BB m m i Sollefteå, som Moderaterna har varit inne på.
Både landstingsvalet och riksdagsvalet bäddar för en situation där det kommer att behövas fortsatt kamp för att stoppa nedskärningarna och för att kräva mer resurser till vården.
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!