S straffades för vårdnedskärningar

2018-09-19 12:28:00

foto: Andrew Herbert
Vårdkampen i Västernorrland, bland annat BB-ockupationen, kommer att fortsätta även efter valet.

Regionvalet i Västernorrland innebar som väntat ett stort ras för Socialdemokraterna. Under mandatperioden har partiet symboliserat nedläggningspolitiken av vården i Ångermanland.

Ockupationen av BB i Sollefteå har gjort att frågan inte har glömts bort då debatten hela tiden har hållits levande. S nådde nu bara 14 procent av landstingsrösterna i Sollefteå kommun (från 48 procent i valet 2014) och rasar från 38 till 28 mandat i regionfullmäktige. Att de inte tappar mer beror på att de flesta rösterna kommer från Medelpad som inte har berörts av BB-nedläggningen i Sollefteå. I Sollefteå blev återuppstartade Sjukvårdspartiet med sina 33 procent största parti i landstingsvalet före V som fick 26 procent av rösterna.
M och L tappade varsitt mandat, medan S-allierade MP åkte ut ur regionfullmäktige. C och V ökade och tar 8 mandat vardera, men framför allt var det alltså det nygamla Sjukvårdspartiet som gjorde succé. Valframgången i Ångermanland räcker nu till 7 mandat från att inte ens ha ställt upp i förra valet.
BB-ockupationen i Sollefteå fortsätter. Tidigare var planen att ockupationen skulle fortsätta fram till valet. BB-ockupanterna har meddelat Offensiv att målet nu är att fortsätta fram tills dess att de partier som i valrörelsen lovade att öppna verksamheten levererar. I Mittmedias vårddebatt under valrörelsens slutskede svarade nämligen åtta av nio partier att de inte vill stänga några dörrar på frågan om att öppna nedlagda verksamheterna i Sollefteå. Det var bara S som stod fast vid sina nedläggningsbeslut. 

Med erfarenhet av knappa resurser och med bilden av en fast, gemensam budgetkaka framför ögonen skapade partiernas svar oro hos professionen på Sundsvalls sjukhus. Vilka konsekvenser skulle en återöppning av verksamhet i Sollefteå få för sjukhuset i Sundsvall?
– Man är livrädd att de snart ska börja förstöra allting här på Sundsvalls sjukhus, säger Anne Opel, överläkare på urologen vid Sundsvalls sjukhus, till Sundsvalls Tidning den 8 september, som också uttrycker en rädsla för nya omstruktureringar i kölvattnet av ett eventuellt öppnande i Sollefteå.
Vården var den viktigaste valfrågan för väljarna i årets val. Rättvisepartiet Socialisterna har under hela valrörelsen visat att vårdkrisen beror på att vården sedan många år är extremt underfinansierad. Resurserna för vårdbehoven finns på andra sidan klyftan, hos de rika, hos de banker och storföretag som den politiska makten alltid göder med förmånliga villkor.
Inga som känner en berättigad oro för vården har något att vinna på att låta sig splittras i kamp mellan olika landskap, städer eller sjukhus. Vårdkampen i Ådalen, på Sundsvalls sjukhus och i andra delar av länet har allt att vinna på att växa till en mäktig, samlad läns- och landsomfattande kamp för upprustning av vården med sina krav riktade till den politiska och ekonomiska makten i landet.

I Region Västernorrland kommer nu en tid av sonderingar och samtal mellan de politiska partierna för att bilda ett majoritetsstyre. Spekulationer görs i media om olika koalitioner, men både politik och mandatställning gör att det idag är svårt att kunna ge något säkert svar om vem som kommer att leda regionen från årsskiftet. Partierna har att avgöra frågan innan regionfullmäktigemötet den 24-25 oktober, då ordförande och valberedning ska väljas.
Det enda som är säkert är att kamp för vården kommer att behöva resas och växa även under kommande mandatperiod.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!