S-styre skär ner på äldre & skolan

2011-11-03 13:26:30


Föräldrarnas protester tvingade politikerna att backa från att skrota en rad gymnasieprogram.

Boden har kantats av kommunala nedskärningar som drabbar elever, brukare och personal.

Äldrevården har fått semesterstopp och vikarie-stopp samtidigt som cheferna åker på semesterhotell för sin utbildning. Vikariestoppet gäller även grund- och förskolor.
När personal på ett äldreboende fick beskedet om vikarie- och semester­stoppet fick de i samma brev en inbjudan till en julkonsert på Bodens Arena som kommunalrådet lovat att inga kommunala pengar skulle gå till.
Personalen måste nu använda eventuella föräldradagar för att kunna fira julen med sin familj. Men att bilda nätverk och kämpa lönar sig. Nedskärningspolitikerna har tvingats gå ut i media med besked om att nedskärningspaketen för grundskolorna skjuts upp.
Efter besked om nedläggning av nästan alla gymnasieprogram vid den enda gymnasieskolan mobiliserade föräldrar till ett nätverk för att protestera. Det tvingade politikerna att backa och de flesta programmen blir kvar.
Politikerna avslöjade att de inte räknat med kommuninnevånarnas viljor och behov eller ens besökt skolorna.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Britt-Marie Loggert Andrén (S) sa i Norrbottens-Kuriren: ”Vi besökte naturvetenskapliga programmet och fick kunskaper […] det verkar vara ett bra program att ha kvar”.
Rättvisepartiet Socialisterna har tagit initiativ till ett nätverk mot alla de kommunala nedskärningarna. Underskrifter av arga bodensare har samlats in och ett första nätverksmöte ska diskutera om hur vi på en demokratisk gräsrotsnivå kan protestera mot nedskärningarna.
– Att vi måste ställa oss upp själva, är å ena sidan en självklarhet för mig som socialist, men visar å andra sidan att Kommunal måste vara kämpande i­stället för att sitta i knät på arbetsgivarna inom Socialdemokraterna, säger Mikael Nilsson, kommunalanställd och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna.

RS Boden

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!