Saabs öde avgörs av regeringen

2009-02-18 15:26:32
Rädslan växer bland de anställda inom hela den svenska bilindustrin. Det hopp som funnits i Trollhättan om att Saab skul­le kunna räddas med hjälp av nödlån från staten och Europeiska investeringsbanken, har i väntan på GM:s och den svenska regeringens besked börjat vändas till extrem frustration.

Hoppet om överlevnad har byggt på ett förslag från GM om att Saab Automobile skulle kunna brytas loss från det ameri- kanska konkursboet och ställas på egna ben i ett sista försök att överleva till en framtida försäljning ge­nom hemtagning av ett par bilmodeller och lån från EIB, garanterade av den svenska staten.

Nu växer i stället irritationen över negativa signaler från Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson, som till varje pris vill värja sig mot att statliga garantier till EIB till sist skulle kunna tvinga dem att ta över Saab.
– Jag och många av oss som jobbar här är fundersamma på vad det är som regeringen sysslar med?, säger verkstadsklubbens ordförande i Trollhättan, Paul Åkerlund, i ett uttalande.
Särskilt Sveriges Ingenjörer har argumenterat för ett statligt ingripande. Dessvärre är dock hittills t ex IF Metall, LO och den etablerade oppositionen nästan lika handlingsförlamade som Reinfeldt.
– Man oroas av bristan­de insikter om bilindustrins problem inom rege- ringen, ojar sig IF Metalls ordförande Stefan Löfvén.
Men han har själv inte lyft ett finger för att pressa regeringen.

Ännu mindre har IF Metalls avdelningsordförande i Göteborg, Olle Ludvigsson, presterat.
Denne, som är facklig representant i Volvokoncernens bolagsstyrelse och första namn för socialdemokraterna i EU-va­let, har inte ens reserverat sig mot bolagets planerade aktieutdelning i vår på 4 miljarder kronor – vilket skulle räcka till en årslön åt betydligt fler än de drygt 7 600 lastbilsbyggare och andra som bara det bolaget har varslat.
Offensiv publicerar i denna tidning ett debatt-inlägg av några bilarbetare i Göteborg som tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna kräver att fackföreningarna går ut man ur huse till massiva protester för ett omedelbart förstatligande av Saab och Volvo.
I annat fall återstår endast ”vilda” aktioner i stil med sop-åkarnas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!