Saabs smutsiga vapenexport till krigförande länder fortsätter

2016-02-24 11:49:22

foto: Christoffer Lomfors / Copyright Saab AB
Foto: Christoffer Lomfors / Copyright Saab AB

I Jemen pågår ett inbördeskrig, där nästan alla som skadats och dött är civila. Diktaturen Förenade arabemiraten deltar i kriget, och nu vill svenska Saab sälja krigsmateriel till landet.

Förenade arabemiraten är en diktatur där det dessutom äger rum grova kränkningar av mänskliga rättigheter som bland annat tortyr. I november ingick försvarskoncernen Saab ett avtal med Förenade arabemiraten om att sälja krigsmateriel i form av ett luftburet radarsystem som kan spåra flera mål, både små och stora, i luft, till sjöss och på land samtidigt.

Förenade arabemiraten är involverat i det inbördeskrig som pågår i Jemen mellan landets regim och Huthi-rebellerna som tog makten i en statskupp år 2014. Under inbördeskrigets gång har tusentals civila dödats. Enligt FN-rapporter är 93 procent av alla skadade och döda civila. Uppemot 80 procent av befolkningen lever på gränsen till svält på grund av kriget, där regimens sida får stort militärt stöd av bland annat Saudiarabien, som använder sig av Saabs övervakningssystem Erieye.

Det avtal som Saab har ingått gällande Erieye på 10,5 miljarder kronor ska nu granskas av inspektionen för strategiska produkter, ISP, som ska bedöma om Saab ska få exportera Erieye till just Förenade arabemiraten. ISP är den myndighet som ger tillstånd om vapenexport, och enligt dess generaldirektör ska man inte exportera om det handlar om allvarliga överträdelser av internationell humanitär rätt. 

Enligt de riktlinjer som finns om export av krigsmateriel står det att export inte bör tillåtas till länder där ”omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer”, eller länder som ”befinner sig i väpnad konflikt med annan stat”. Det faktum att Förenade arabemiraten inte befinner sig i väpnad konflikt med en stat, utan deltar i en annan stats inbördeskrig, kan inte få påverka beslutet då majoriteten av offren är civila. Det har rapporterats att Saudiarabien medvetet har bombat civila mål såsom sjukhus och flyktingläger, kanske just med hjälp av Saabtillverkade Erieye.

Flera EU-länder har trots detta fortsatt att exportera vapen för mångmiljonbelopp till Saudiarabien, något som går emot både folkrätten och EU-lagar om vapenexport. EU har ett vapenembargo mot 22 länder som befinner sig i krig eller kränker mänskliga rättigheter, men Saudi­arabien är inte ännu ett av dem.

Samtidigt stänger EU nu sina gränser för att de som flyr från krigen som EU-länderna själva delvis bär ansvar för inte ska kunna söka skydd här. EU tar således inte ansvar för de människor som drabbas när regimer använder EU-tillverkade vapen mot dem.

Att det överhuvudtaget är tillåtet att sälja vapen och göra vinst på krig är en av kapitalismens mörkaste sidor. Det första steget är att förbjuda vapenexport och export av annan krigsmateriel helt och hållet, oavsett om landet som köper just nu befinner sig i krig eller inte. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!