Sådan är kapitalismen: De rika blir rikare och de fattiga fattigare

2015-01-21 13:55:18
Den internationella organisationen mot fattigdom, Oxfam, konstaterar i sin senaste rapport Wealth: Having It all and Wanting More att om klyftorna fortsätter att öka i nuvarande takt kommer den rikaste en procenten snart att äga mer än de övriga 99 procenten tillsammans.

Den rikaste procentens samlade tillgångar har ökat från 44 procent av världens tillgångar 2009 till 48 procent 2014. De rikaste 80 personerna har under samma tidsperiod fördubblat sina förmögenheter, och deras samlade förmögenhet överskrider den fattigare halvan av jordens befolknings samlade tillgångar.
En fransk ekonom vid namn Thomas Piketty hävdar att vi snart är tillbaka till 1800-talets ekonomiska klyftor mellan de välbärgade och oss andra.
– Omfattningen av de globala orättvisorna är helt enkelt svindlande, säger Oxfams ordförande, Winnie Byanyima, till AFP och fortsätter:
– De senaste tolv månaderna har vi hört världsledare från [USA:s] president Barack Obama till [IMF-chefen] Christine Lagarde prata om att minska de extrema orättvisorna, men vi väntar fortfarande på att många av dem ska göra något åt saken.

Att förvänta sig att världsledarna, vars politk ligger till grund för de allt mer extrema klyftorna, ska kunna lösa problemen är lönlöst. Deras politik är enkom till för att gynna storföretag och banker, samtidigt som allt fler sugs ut.
Vad som krävs är att alla arbetare, unga och av klassamhället förtryckta människor enas i en gemensam kamp med krav på rättvis och demokratiskt planerad fördelning av de rikas, bankernas och storföretagens enorma rikedomar – för välfärd, trygga jobb, bostad åt alla samt en livsavgörande grön omställning av samhällets energiproduktion, distribution och transporter. Bara på grundval av en global socialistisk samhällsomvandling kan en sådan planerad omfördelning bli möjlig. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!