Sadiqs utvisning stoppades efter protester

2017-07-22 16:26:27
Utvisningen av 18-årige Sadiq Hassani från Sverige till Afghanistan stoppades i söndags. Det var ett resultat av protesterna som till och med fick Afghani-
stans ambassadör att kritisera utvisningen.

Många aktivister och andra asylsökande har bedrivit en mycket uppmärksammad kampanj mot Sadiqs utvisning. Gränspolisens plan var att han skulle ha varit med på det plan som med tvång förde ett 20-tal unga till Kabul för två veckor sedan, men han var då för sjuk. I lördags flyttades han från förvaret i Åstorp i Skåne till Märsta, nära Arlanda. Två timmar innan han skulle tvångsutvisas kom beskedet att han istället skulle skickas tillbaka till Skåne.
Aktivister från #vistårinteut och från Tillsammansskapet fanns utanför förvaret i Märsta. Sadiqs advokat lyckades få igenom verkställighetshinder med hänvisning till både läget i Afghanistan och Sadiqs hälsa.
Samtidigt kritiserar Hamid Ha-mi, Afghanistans ambassadör i Sverige, den planerade utvisningen och säger att den bryter mot avtalet mellan EU och Afghanistan. Sadiq ”har aldrig tagits till ambassaden för intervju, vi har inte skrivit på några dokument (…) Hur och om han kommer tas emot i Afghanistan vet jag inte”, sa han till Aftonbladet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!