Saleem flydde våldet mot hazarer

2013-06-15 08:18:55


Saleem Javed tvingades fly.

Offensiv har träffat Saleem Javed, frilansjournalist och människorättsaktivist som skriver för Pakistans Dawn Media Group, The Daily Times och The Friday Times. Saleem är hazar, en av de mest förtryckta och utsatta minoriteterna i Pakistan och Afghanistan. Han lämnade Pakistan och kom till Sverige efter att ha utsatts för flera hot. 

Staden Quetta i provinsen Baluchi­stan är ett centrum för många hazarer som bor i två enklaver av staden. De är isolerade till dessa stadsdelar efter att ha utsatts för trakasserier, förföljelser och mord alltsedan militär­kuppen 1999. Efter terrordåden i USA den 11 september 2001 har våldet gradvis förvärrats. 1 200 har dödats, varav 200 i två attentat i januari och februari i år. Saleem jobbade som läkare på ett sjukhus och ­mottog flera hotfulla samtal.
– Jag blev uppringd från ett dolt nummer, någonting som bara myndig­heterna kan göra i Pakistan. Första samtalet beskrev i detalj min dagliga rutin, vilken väg jag tog till sjukhuset, vilken tid jag började, vilken buss jag tog hem och så vidare. Andra samtalet var mer hotfullt. Då sa de: ”Det verkar som att du har ganska stora fjädrar nu för tiden”, ett uttryck på urdu som betyder att jag klev utanför gränserna, att jag inte höll mig till det säkerhetstjänsten tycker är tillåtet.
Efter detta beslöt Saleem att det var säkrast att lämna landet.

– Våldet har utvecklats systematiskt under det senaste decenniet. Nu har vi nått en nivå då de attacke­rar vem som helst och hur som helst, både enskilda och genom bomber som tar hundratals liv.
– Bombningarna under 2013 representerar en vändning, självmords­bomberna har gått av inne i enklaver­na som tidigare har setts som säkra zoner. Den första bombningen i år var tvådelad, en mindre som gick av och när folk samlades för att hjälpa, då small det igen. Över hundra dog, många kvinnor och barn föll offer. Det var i dessa bombdåd som medlemmar i Socialist Movement Pakistan (CWI Pakistan) dödades, berättar Saleem Javed.

– Våldet mot hazarerna är inte religiöst motiverat. Hazarerna är ofta shiamuslimer, men shiagrupper i övriga Pakistan, till exempel i Punjab, utsätts inte för attacker. Morden är riktade mot hazarer i Quetta.
– Hazarerna har aldrig varit invol­verade i sekteristiska konflikter, men de har alltid stått i opposition mot regeringen, mot talibanernas närvaro, de är oense med Pakistans involvering i Afghanistan och så vidare. De vill få till en demografisk ändring genom att rensa ut hazarerna. Skulle vi försvagas skulle det gynna ­etablissemanget. Våldet är politiskt, inte sekteristiskt, menar Saleem.
Saleem förklarar att våldet kommer från flera håll.
– Baluchistan har en stark separa­tiströrelse. Regimen har svarat med militära operationer mot rörelsen, men som inte varit framgångsrika. Militären och säkerhetstjänsten ISI (Inter-Services Intelligence) byggde militära grupper, man tillät extremistiska element att växa. Strategin har varit att stödja salafister och jihadister och använda deras våld som splittrande faktor i Baluchistan.
En av grupperna som får stöd av regimen är Lashkar-e-Jhangvi, som varit allierade med militären i konflikten med Kashmir. De har även deltagit i attacker i Afghanistan i allians med militären. De attackerar både hazarer och balucher och har tagit på sig skulden för bombdåden i början av året. Militären ser därför att dessa terrorister kan vara en allierad i framtida konflikter.

I takt med att säkerhetssituationen försämrats har våldet från jihadisterna riktats även mot andra minoriteter, exempelvis hinduer och kristna.
Men det är inte bara militären som ligger bakom våldet, även landmaffian, feodalherrarna, har en bricka med i spelet. Kristna, hazarer och hinduer som bott i städerna och  etablerat verksamheter drivs iväg genom hot och trakasserier, ofta ­tvingas de fly utomlands och då köper maffian fastigheterna till skampriser.
– Det är ett ekonomiskt krig som pågår. Trots detta har fastighetspriserna i Quetta Center ökat, till följd av vidareförsäljningen från maffian.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!