Salem: Polisvåld mot antirasister

2008-12-10 19:00:36
Den 6 december invaderades Salem återigen av nazister. Det är både skrämmande och upprörande, men istället för att uppmärksamma nazisthotet väljer media och politiker att varna för antirasisterna och att uppmana folk att stanna hemma. Polisbrutaliteten mot antirasister var uppseendeväckande.

Bara helgen innan Salem misshandlades minst två antirasister av nazister som delade ut flygbland om nazistmarschen i Salem.
Senare på kvällen brändes det frihetligt socialistiska kulturcentret Cyklopen ner, där en stödfest planerats in men avbokats. På söndagen den 30 november marscherade nazister både i Stockholm och i Lund. På måndagen genomförde nazister ytterligare ett mordbrandsattentat mot ett syndi-kalistiskt par och deras treåriga ­dotter hemma i deras lägenhet i södra Stockholm.
Trots detta är det ”risk för bråk mellan höger- och vänsterextremister” som DN varnade för inför Salem (DN december). Men det går inte att jämställa nazister och antirasister!

Vid fotbollsplanen i Salem samlades 350 antirasister flera timmar in­nan nazisternas marsch. Men hälften av dem som planerat att demonstrera kom aldrig fram. Redan på morgonen greps personer utanför den alternati­va samlingspunkten Kafe 44 av polisen och demonstranter från Danmark och Norge avvisades. Vid Rönninge station stoppades 150 personer, vari­från de planerat att ta bussen till motdemonstrationen i Salem C. Polisens syfte var att till varje pris skydda nazi­sternas marsch.
Eline Jacobsson, 23 år och aktiv i olika kampanjer för mänskliga rättigheter, var på väg till motdemonstrationen i Salem där hon skulle mö- ta upp sin klass.
– När vi kliver av på perrongen i Rönninge så kommer ingen ut för polisen. Efter ett tag säger de att alla ska visiteras, berättar hon.
Men kravet på visitering var bara ett svepskäl då ingen släpptes ut, och Eline som stod längre bak blev nekad visitation när hon bad en polis. Dess-utom ska man kunna gå på en demonstration utan att behöva låta sig visiteras!
Det var först då som vissa av de inspärrade antirasisterna tände bengaliska eldar och några raketer ­fyrades av, som dock inte riktades mot någon person.
I tre timmar fick de stå utan förklaring. När det var dags för nazister­na att komma till perrongen släppte polisen in ett tåg för att forsla bort motdemonstranterna. Antirasisterna som missat hela demonstrationen i Salem bestämde sig då för att stanna, då det sista de ville var att låta ­nazister gå till sin marsch ostört.
– De drog folk i håret, tog stryp­grepp på folk och sparkade och slogs.
Både batonger och pepparspray användes.
– Jag var bland de sista kvar och höll i mig i två killar, medan min bror höll om mig bakifrån.
Då hörde hon polisen som tidiga­re vägrat visitera henne skämta:
– Nästa man till rakning!
Eline blev fly förbannad över hur polisen kunde stå och skämta mitt i misshandeln, dessutom om något som hon genast kopplade till Förintelsen. När Eline frågade varför han skrattade så svarade han bara:
– För att jag har väldigt roligt just nu.
– Polisen stängde in 150 personer och misshandlade varenda en av dem innan de slängde in oss på tåget. Samtidigt gick nazister omkring ostört på parkeringen utanför. Det här kallas demokrati, men det är en polisstat! sä­ger Eline.

Totalt omhändertog och grep polisen hela 550 antirasister, varav 470 ”i brottsförebyggande syfte”. Att 470 antirasister kan gripas utan att ha genomfört något brott är en skandal!

En antirasist i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!